Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν σήμερα το «πράσινο φως» για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ουγγαρίας με αφορμή το υπερβολικό έλλειμμά της.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ άνοιξαν το δρόμο για την επιβολή πρωτοφανών κυρώσεων στην Ουγγαρία, εγκρίνοντας μια σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Η Ουγγαρία δεν έπραξε ότι ήταν απαραίτητο και η απόφαση που ελήφθη επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει πρόσθετα μέτρα» εξήγησε η υπουργός Οικονομικών της Δανίας Μαργκρέτ Φεστάγκερ, η χώρα της οποίας προεδρεύει στην ΕΕ το τρέχον εξάμηνο.
Το έλλειμμα που παρουσίασε η Ουγγαρία για το 2011 στα χαρτιά εμφανίζεται κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ (το ανώτατο όριο που θέτει η Ευρώπη) όμως έχει υπολογιστεί με βάση στοιχεία που διαστρέφουν την τελική εκτίμηση, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες.
Οι χώρες της ΕΕ υιοθέτησαν τη σύσταση της Επιτροπής. Οι κυρώσεις μπορεί να λάβουν τη μορφή ενός «παγώματος» των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, για παράδειγμα αυτών που προέρχονται από το Ταμείο Συνοχής. Ωστόσο, δεν πρόκειται να εφαρμοστούν άμεσα και η Βουδαπέστη έχει στη διάθεσή της «άφθονο χρόνο» για να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν.
Εάν η Ουγγαρία δεν επιτύχει τους στόχους της φέτος, τότε οι Βρυξέλλες θα μπορούν να διακόψουν τη χρηματοδότηση μέσω του ταμείου συνοχής από τον επόμενο Ιανουάριο, εξήγησε ο Ρεν.
Από πολιτικής άποψης, πρόκειται για ένα σκληρό πλήγμα για τον Βίκτορ Όρμπαν, σε μια περίοδο που η χώρα του, που βρίσκεται στο κατώφλι της χρεοκοπίας, επιδιώκει να λάβει δάνεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Το ποσό δεν έχει ακόμη συγκεκριμενοποιηθεί αλλά μπορεί να φτάνει τα 15-20 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στη σύνοδο των υπουργών υπήρξε «πραγματική ένταση» μεταξύ της Ουγγαρίας και των εταίρων της, όπως ανέφερε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, υποστηρίζοντας ότι η Βουδαπέστη βρήκε απέναντί της όλες τις υπόλοιπες χώρες.
«Το έλλειμμα είναι ένα θέμα, όμως υπάρχουν γενικότερα ανησυχίες για την πολιτική πορεία που ακολουθεί η Ουγγαρία» πρόσθεσε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκφράζοντας φόβους για την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας, της δικαιοσύνης και της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων έχει δώσει στην Ουγγαρία διορία ενός μήνα προκειμένου να τροποποιήσει τη νομοθεσία της, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα κινηθεί νομικά εναντίον της. Οι Βρυξέλλες ανησυχούν επίσης για την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης.
Ο Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι η πλήρης ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας. Την ίδια γραμμή ακολουθεί και το ΔΝΤ.
Για τα θέματα αυτά ο Ορμπάν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Νωρίτερα συναντήθηκε με το νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Γερμανό σοσιαλιστή Μάρτιν Σουλτς, που τον κατηγόρησε ότι παίζει «διπλό παιχνίδι» απέναντι στην ΕΕ, χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκή ρητορική όταν βρίσκεται στις Βρυξέλλες και στηλιτεύοντάς την όταν βρίσκεται στη Βουδαπέστη. «Πρέπει να λάβει υπόψη του το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι ηλίθιοι», τόνισε ο Σουλτς.