Η πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζούλια Γκίλαρντ, επεσήμανε ότι οι ευρωπαίοι «θα έπρεπε να περιμένουν την τελευταία υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας εννέα κρατών μελών της ευρωζώνης».
«Είναι το τίμημα που πληρώνουν επειδή απέφευγαν τόσο καιρό να προβούν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και στην επιβολή αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, κατά το παράδειγμα της Αυστραλίας» είπε η κ. Γκίλαρντ.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι η αυστραλιανή οικονομία είναι «θωρακισμένη» και οι επιπτώσεις της ευρωπαϊκής κρίσης στην Αυστραλία θα είναι «περιορισμένες».
Την αισιοδοξία της αυτή δεν την συμμερίζονται πάντως οικονομικοί αναλυτές που προβλέπουν αύξηση της ανεργίας καθώς ο επιχειρηματικός κόσμος «ανησυχεί από τις εξελίξεις στην Ευρώπη». Ήδη, οι μεγάλες αυστραλιανές τράπεζες σκοπεύουν να απολύσουν επτά χιλιάδες υπαλλήλους τους στους επόμενους μήνες «λόγω της ευρωπαϊκής κρίσης».
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μείωση των διαφημίσεων για κενές θέσεις εργασίας. Τα νέα στοιχεία για την ανεργία θα δημοσιοποιηθούν την Πέμπτη και αναμένεται να δείχνουν αμετάβλητο το ποσοστό ανεργίας στο 5.3%.
Στους επόμενους μήνες, όμως, οι οικονομολόγοι προβλέπουν αύξηση της ανεργίας. Επίσης, εκτιμούν πως και αν και παρατηρείται μικρή άνοδος του πληθωρισμού η Αποθεματική Τράπεζα θα προβεί σε μείωση των επιτοκίων για να τονώσει την οικονομία, αλλά δεν είναι βέβαιοι πως οι τράπεζες θα περάσουν την μείωση αυτή στους πελάτες τους.
Ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών, Τζον Χόκεϊ, κατέκρινε την, σε τόσο έντονο τόνο, παρέμβαση της αυστραλής πρωθυπουργού στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Το σύνολο των αυστραλιανών ΜΜΕ αναφέρεται στην «υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας εννέα χωρών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Κύπρου με φυσικό επακόλουθο την κατακόρυφη πτώση του ευρώ, την επιδείνωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και την ενίσχυση των πιθανοτήτων να βυθιστεί η ευρωζώνη».