Σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, δείχνουν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής, όμως την ίδια ώρα ο πληθωρισμός πέφτει. Το παράδοξο είναι ότι ενώ τα στοιχεία δείχνουν μείωση, οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν περισσότερα για βασικά είδη διατροφής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο πληθωρισμός έπεσε 2,4% κατά τον Δεκέμβριο, ενώ η υποχώρηση σε σχέση με τον Νοέμβριο αποδίδεται κατά 2,9% στην ομάδα « Ένδυση και Υπόδηση», λόγω μείωσης των τιμών των χειμερινών ειδών ένδυσης και υπόδησης, κατά 0,3% στην ομάδα «Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των οικιακών υπηρεσιών καθώς και κατά 1,0% στην ομάδα «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών

Όμως βασικά είδη διατροφής ακολουθούν διαφορετική πορεία και συγκεκριμένα ανοδική, επιβαρύνοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και το καλάθι της νοικοκυράς.

Συγκεκριμένα αύξηση 0,6% σημείωσε η ομάδα προϊόντων «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης , κυρίως, των τιμών στα είδη: λαχανικά νωπά, ψάρια νωπά, κρέατα γενικά, γαλακτοκομικά και αυγά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα φρούτα νωπά.

Επίσης σημειώθηκε αύξηση κατά 0,5% η ομάδα «Υγεία», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών της νοσοκομειακής περίθαλψης, κατά 0,1% η ομάδα «Μεταφορές», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών στα τέλη κυκλοφορίας.

Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα εισιτήρια αεροπλάνων και στα καύσιμα αυτοκινήτου(βενζίνη), κατά 0,6% η ομάδα «Ξενοδοχεία – Καφέ – Εστιατόρια», λόγω επιβάρυνσης των τιμών των σερβιριζόμενων ειδών (φαγητών, ποτών, αναψυκτικών και καφέ) από το Δώρο Χριστουγέννων.

Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ξενοδοχείων.