Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη παραμένει «δυνητικά μία επιλογή», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του οίκου Fitch και επικεφαλής του ομίλου για τις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών, Ντέιβιντ Ράιλι, στο πλαίσιο σεμιναρίου που έγινε στο Λονδίνο.

Όπως αναφέρει στον διαδικτυακό της τόπο η εφημερίδα Wall Street Journal, ο κ. Ράιλι είπε ότι η Ελλάδα μπορεί ακόμη να βυθίσει την Ευρωζώνη σε βαθύτερη χρηματοπιστωτική κρίση, προσθέτοντας ότι μία μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 60% δεν θα οδηγούσε σε μεγάλη μείωση του βάρους χρέους της χώρας.

Σημειώνεται ότι η Fitch έχει αξιολογήσει το αξιόχρεο της Ελλάδας στην κατηγορία CCC, γνωστή και ως «σκουπίδια».

Πάντως, σύμφωνα με τον οίκο, τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το ευρώ αποτελεί η Ιταλία, λόγω του μεγέθους του χρέους της, του υψηλού κόστους δανεισμού της και της ανάγκης της να έχει πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων.

Η Ιταλία, δήλωσε ο κ. Ράϊλι, αντιμετωπίζει ένα τεράστιο ποσό λήξεων ομολόγων το 2012 και η έλλειψη συμφωνίας από τους Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με την εφαρμογή του «τείχους πυροπροστασίας» στην περιοχή πιέζει την πιστοληπτική της βαθμολογία.

Η έλλειψη ενός «αξιόπιστου τείχους πυροπροστασίας» για την Ιταλία και τα spread των ιταλικών ομολόγων σε συνδυασμό με μηδενική αύξηση του ΑΕΠ της χώρας μπορεί να αποδειχθεί «εκρηκτικό» για την Ιταλία.