Η Σαουδική Αραβία και τα άλλα κράτη-μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο του Ιράν εάν επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις στις ιρανικές εξαγωγές από μέρους της ΕΕ, δήλωσαν πηγές της βιομηχανίας σήμερα.
Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Ροστάμ Κασεμί είχε δηλώσει πως το Ριάντ είχε υποσχεθεί στην Τεχεράνη να μην αντικαταστήσει το ιρανικό αργό εάν επιβληθούν τέτοιες κυρώσεις.
«Ουδεμία τέτοια υπόσχεση δόθηκε στο Ιράν, είναι εξαιρετικά απίθανο η Σαουδική Αραβία να μην καλύψει το κενό στην προσφορά εάν επιβληθούν κυρώσεις», είπε μια πηγή της βιομηχανίας ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία της.
Εκπρόσωποι των χωρών του Κόλπου που ανήκουν στον ΟΠΕΚ σχολίασαν ότι η απειλή του Ιράν να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ εάν επιβληθούν κυρώσεις στο πετρέλαιό της θα βλάψει και την Τεχεράνη όπως και τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής.
Ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν προειδοποίησε νωρίτερα ότι η διέλευση αργού από τα Στενά του Ορμούζ θα σταματήσει εάν επιβληθεί εμπάργκο στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου. Το μεγαλύτερο μέρος του αργού που εξάγεται από τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Ιράκ, και σχεδόν όλο το υγροποιημένο φυσικό αέριο από το Κατάρ, περνά από τα Στενά, ανάμεσα στο Ομάν και στο Ιράν.
Πάντως η Σαουδική Αραβία μπορεί να εξάγει ένα μέρος του πετρελαίου της διαμέσου της Ερυθράς Θάλασσας.
Η ΕΕ εξετάζει την επιβολή εμπάργκο στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου, που θα εμπόδιζε την πώληση των περίπου 450.000 βαρελιών αργού την ημέρα στις ευρωπαϊκές αγορές.
«Εάν εφαρμοστούν οι κυρώσεις η τιμή του πετρελαίου στην Ευρώπη θα αυξηθεί και η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου θα άρχιζαν να πωλούν στις ευρωπαϊκές αγορές για να καλύψουν το κενό και να επωφεληθούν από την υψηλότερη τιμή», είπε μια δεύτερη πηγή που επίσης ζήτησε να μην κατονομαστεί.