Το τρίτο τρίμηνο του 2011 οι μισθωτοί στη Γερμανία είδαν τη χαμηλότερη αύξηση στις ακαθάριστες πραγματικές αποδοχές τους, η οποία συνεχίζει εξάλλου να μειώνεται ετησίως από τα τέλη του 2009, σύμφωνα με τα αποτελέσματα στατιστικής έρευνας, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και αποκαλύπτει κυρίως μια μείωση της αγοραστικής δύναμης των δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα.
Μεταξύ του τρίτου τριμήνου του 2010 και του τρίτου τριμήνου του 2011, οι πραγματικοί μισθοί, που αποτελούν ένα δείκτη για την αγοραστική δύναμη, αυξήθηκαν μόνον κατά 0,6% στη Γερμανία, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικών. Πρόκειται για το πιο χαμηλό ποσοστό από το τέταρτο τρίμηνο του 2009.
Οι πιο ευνοημένοι ήταν το καλοκαίρι του 2011 οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης στον βιομηχανικό τομέα, οι οποίοι είδαν τους ακαθάριστους ονομαστικούς τους μισθούς να αυξάνονται κατά 4,3% σε ένα έτος. Το ποσοστό αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη μαζί με πληθωρισμό 2,5%.
Στους άλλους τομείς απασχόλησης, οι μισθωτοί είδαν αντιθέτως τον πραγματικό τους μισθό να μειώνεται, δηλαδή οι αυξήσεις των ονομαστικών τους αποδοχών παρέμειναν κάτω του πληθωρισμού.
Αυτό συνέβη στον δημόσιο τομέα, κυρίως στον διοικητικό (αύξηση 1,8% σε ένα έτος των ονομαστικών ακαθάριστων μισθών το τρίτο τρίμηνο) και στην παιδεία (+1,1%).
Το ίδιο συνέβη σε καλύτερο ωστόσο επίπεδο και στον ιδιωτικό τομέα, οι ονομαστικοί ακαθάριστοι μισθοί στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες αυξήθηκαν κατά 2,0% σε ένα έτος, όπως άλλωστε συνέβη και στον τομέα των ξενοδοχείων (+2,2%) και του εμπορίου (+2,4%).
Κατά μέσον όρο στη Γερμανία το τρίτο τρίμηνο αυτού του έτους οι ακαθάριστες αποδοχές ενός μισθωτού πλήρους απασχόλησης ανέρχονταν σε 3.322 ευρώ το μήνα, με πιο τυχερούς αυτούς που εργάζονται στον τομέα της ενέργειας (4.376 ευρώ) και λιγότερο τυχερούς τους υπαλλήλους των ξενοδοχείων και του τομέα της εστίασης (1.944 ευρώ).