Την ανησυχία που έχει προκαλέσει στην βελγική κυβέρνηση -και όχι μόνο- η νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Βελγίου, σχολιάζει η φλαμανδόφωνη εφημερίδα De Morgen σε σημερινό δημοσίευμα, υπό τον τίτλο: «Η κυβέρνηση κρατά την αναπνοή της μετά από την αρνητική αξιολόγηση της Moody’s».

Όπως σημειώνει η De Morgen, η σημερινή μέρα θα είναι αποφασιστικής σημασίας για τον αντίκτυπο που θα έχει στα επιτόκια δανεισμού του Βελγίου η υποβάθμιση της χώρας κατά δύο βαθμίδες (από ΑΑ1 σε ΑΑ-), με αρνητικές μάλιστα προοπτικές, από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s την Παρασκευή, καθώς γίνεται πλέον ευρύτερα αντιληπτό ότι οι όροι του δανεισμού από τις χρηματαγορές καθίστανται ολοένα και δυσμενέστεροι.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες η S&P’s είχε κι εκείνη υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα του Βελγίου από ΑΑ+ σε ΑΑ.

Κατά την εφημερίδα, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους ξένους οίκους η πορεία της τράπεζας Dexia, η οποία, ως γνωστόν, πρόσφατα διασπάστηκε και κρατικοποιήθηκε για να διασωθεί αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Αν τελικά υλοποιηθεί το χειρότερο σενάριο, συνεχίζει η εφημερίδα, υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν μέχρι 70 δις ευρώ για την διάσωση της γαλλοβελγικής τράπεζας, κάτι που όμως θα επιβαρύνει δυσβάσταχτα το ήδη υπέρογκο βελγικό χρέος που φτάνει σχεδόν το 100% του ΑΕΠ.

Ιδιαίτερη είναι εξάλλου η ανησυχία ότι μετά την Moody’s, σειρά παίρνει τώρα ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος ήδη έχει θέσει υπό αρνητική παρακολούθηση το Βέλγιο και στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να προχωρήσει σε μια εξίσου αρνητική αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Καταλήγοντας, το δημοσίευμα παραθέτει δηλώσεις του αντιπροέδρου της Moody’s A. Kockerbeck, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το Βέλγιο επισημαίνοντας ότι χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα – όπως το Βέλγιο – ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στον δανεισμό τους από τις αγορές το επόμενο διάστημα, καθώς το κλίμα είναι αρνητικό λόγω της διάχυτης αβεβαιότητας που επικρατεί:

«Η πρόσφατη πολιτική κρίση στο Βέλγιο έδειξε ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν εύκολα να οδηγηθούν σε αδιέξοδο, την στιγμή μάλιστα που η νέα κυβέρνηση θα κληθεί πιθανότατα να λάβει νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής το αμέσως προσεχές διάστημα, ενώ το ευρύτερο κλίμα είναι αρνητικό στο βαθμό που οι ρυθμοί ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ευρώπη σημειώνουν επιβράδυνση», παρατηρεί ο αξιωματούχος της Moody’s εξηγώντας τους λόγους υποβάθμισης του Βελγίου.