Η πέμπτη έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος οικονομικής πολιτικής που συνέταξε το ΔΝΤ
αναφέρεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα μέσα στο επόμενο 12μηνο, ανεξαρτήτως πολιτικών συσχετισμών.
Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των νέων μέτρων-πολιτικών έχει ως εξής:
Δεκέμβριος 2011: Η Κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει την επίτευξη των ποσοτικών στόχων που καθορίστηκαν στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής με το βάρος να πέφτει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στη βελτίωση της είσπραξης των φόρων.
Η Κυβέρνηση πρέπει να θεσπίσει νομοθεσία για την αντιμετώπιση των εκκρεμών ζητημάτων σχετικά με τις οργανωτικές ρυθμίσεις για την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών οργανισμών συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στην Τράπεζα της Ελλάδα, στην εταιρική διακυβέρνησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στο Ταμείο Εγγυήσεως Καταθέσεων και Εγγυήσεων.
Φεβρουάριος 2012: Η Τράπεζα της Ελλάδα θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών και να εναρμονίσει τα κεφαλαιακά τους αποθέματα με το προφίλ κινδύνου εκάστης τράπεζας.
Μάρτιος 2012: Η Κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει ειδική νομοθεσία στον τομέα των υπηρεσιών και να καταργήσει ή να τροποποιήσει περιττές και ξεπερασμένες ρυθμίσεις, ώστε να διασφαλιστεί η απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων και των γενεσιουργών εισοδήματος οικονομικών δραστηριοτήτων.
Το Κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει ένα πακέτο νέων φορολογικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της απλούστευσης του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, της εξάλειψης ορισμένων φορολογικών απαλλαγών και ειδικών καθεστώτων στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και στον ΦΠΑ. Ακόμη θα προχωρήσει στην απλούστευση είσπραξης του ΦΠΑ και των φόρων στην περιουσία, θα επιφέρει αλλαγές στους συντελεστές και θα επιχειρήσει μια πιο ομοιόμορφη μεταχείριση των ατομικών εισοδημάτων.
Ιούνιος 2012: Η Κυβέρνηση θα πρέπει προβεί σε ενδελεχή επανεξέταση των δημοσίων δαπανών για την αναγνώριση της αποδοτικότητας τους, ώστε να υποβοηθηθεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων 2012.
Η Κυβέρνηση θα πρέπει να θεσπίσει νομοθεσία για να μειώσει το μερίδιο των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης που καταβάλουν οι εργοδότες, αλλά και να εξορθολογίσει το σύστημα, ώστε να βελτιωθεί η διαχείριση των εισφορών. Στόχος να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος της απασχόλησης και να υπάρξει αύξηση της απασχόλησης.
Δεκέμβριος 2012: Η Κυβέρνηση θα πρέπει να ανταποκριθεί σε πιο φιλόδοξους για την είσπραξη των χρεών προς το Δημόσιο και την επίλυση των διοικητικών προσφυγών.