Ο χαρακτηρισμός «κρίσιμη» ήταν κοινός για όλες τις Συνόδους Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διοργανώθηκαν φέτος. Ωστόσο, η Σύνοδος που ξεκινά σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες θα είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, θα υπάρξει διάλυση, άλλη εναλλακτική, δεν υπάρχει πλέον.
Βερολίνο και Παρίσι φαίνεται να έχουν καταλήξει σε ιστορικό συμβιβασμό για τροποποίηση των συνθηκών της Ε.Ε. Όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρεία, σε επιστολή προς τον Χέρμαν Βαν Ρομπέι με τίτλο«Περί της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης» επισημαίνεται ότι θα συζητηθούν οι γαλλογερμανικές προτάσεις, στο πλαίσιο του διήμερου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών. «Πρέπει να εδραιώσουμε με σημαντικό τρόπο τα θεμέλια της Ε.Ε.», τονίζουν στην κοινή πρότασή τους οι Μέρκελ και Σαρκοζί.
Αρκεί, όμως, η γαλλογερμανική συμφωνία για να σωθεί το ευρώ; Προκειμένου να γίνει η αλλαγή στις ευρωπαϊκές συνθήκες είναι αναγκαία η ομόφωνη συγκατάθεση όλων των μελών της Ένωσης. Μια συγκατάθεση που η Βρετανία δεν φαίνεται διατεθειμένη να παραχωρήσει τόσο εύκολα. Όπως αναφέρουν σήμερα και οι New York Times, το αποψινό στοίχημα για το βρετανό Ππρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον είναι «lose-to-lose bet»: είτε θα δώσει το οκ με σοβαρό κίνδυνο να εξοστρακιστεί από το στενό πυρήνα του κέντρου λήψης των αποφάσεων, είτε θα πει όχι, με τον κίνδυνο να δει τη βρετανική οικονομία να καταρρέει μαζί με την ευρωπαϊκή.
Παρίσι και Βερολίνο, πάντως, φαίνεται ότι θα προωθήσουν αδιαπραγμάτευτα τη θέσπιση του «χρυσού κανόνα»: να ενσωματωθεί δηλαδή στα εθνικά Συντάγματα των μελών της Ένωσης άρθρο που θα προβλέπει την υποχρέωση οι κρατικοί προϋπολογισμοί να βαίνουν προς ισοσκελισμό, καθώς και να υπάρχουν άμεσες κυρώσεις για τα κράτη που παραβαίνουν τον κανόνα αυτό.