Την πεποίθησή του ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε ένα νέο γύρο συνομιλιών για το νέο μόνιμο μηχανισμό, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ωστόσο, τόνισε ότι οι αρχές, στις οποίες βασίζεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ESM, είναι ήδη συμφωνημένες, τον περασμένο Μάιο.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν νωρίτερα στο Reuters ότι τα κράτη μέλη του ευρώ εξέταζαν την πιθανότητα να μη συμμετέχουν ιδιώτες στον ESM, λόγω των ανησυχιών ότι θα προκαλούσε έλλειψη εμπιστοσύνης από την πλευρά των αγορών.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντησή του με το Φιλανδό και Ολλανδό ομόλογό του, ερωτηθείς για το θέμα ο Σόιμπλε δήλωσε πως «δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ότι γίνονται σχετικές συζητήσεις στις Βρυξέλλες, ωστόσο οι αρχές λειτουργίας του ESM έχουν ήδη συμφωνηθεί, τον Μάιο».

Πάντως, ύστερα από τις συνομιλίες που είχαν σήμερα οι τρεις υπουργοί, εξέδωσαν κοινή δήλωση, σύμφωνα με την οποία αναφέρουν ότι έχουν πεισθεί πως υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας σε κάποιες χώρες του ευρώ, που μπορεί να αντιμετωπιστούν από ένα ενισχυμένο Χρηματοπιστωτικό Ταμείο Σταθερότητας, EFSF, και κεφάλαια του ΔΝΤ.

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών de Jager δήλωσε ότι «διεξάγονται συνομιλίες για μόχλευση του EFSF με ιδιωτικές επενδύσεις, ωστόσο, αυτός είναι ένας δρόμος και πρέπει να επιτευχθεί πάση θυσία. Την ίδια ώρα, όμως, υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες σχετικά με το εάν θα υπάρχουν αρκετά χρήματα. Για το λόγο αυτό συζητάμε και για ένα δεύτερο δρόμο».

Απορρίπτοντας την ιδέα του ευρωομολόγου ο Φιλανδός υπουργός Οικονομικών, Jutta Urpilainen, δήλωσε πως «εάν δεν έχει απομείνει κάτι άλλο, σκεφτόμαστε να ενισχύσουμε το ρόλο της ΕΚΤ, αλλά προτιμούμε το ρόλο του ΔΝΤ και τη μόχλευση του EFSF» στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.