Οι σημερινές τιμές στα ιταλικά ασφάλιστρα κινδύνου, CDS, που εκτοξεύτηκαν σήμερα στις 565 μονάδες βάσης, υποδεικνύουν ότι οι αγορές «ποντάρουν» σε μια πιθανή χρεοκοπία της Ιταλίας, σε δύο χρόνια από σήμερα.

Αυτό αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές, Πάολο Μανέζε και Τζούλιο Τριτζίλια, σε αναφορά τους που δημοσιεύτηκε σήμερα, στην πλατφόρμα ανάλυσης VoxEU.

Μάλιστα, παραθέτουν το παρακάτω γράφημα που, σύμφωνα με αυτούς, επεξηγεί τη θέση τους.

Συγκεκριμένα, αν δει κανείς από κάτω δεξιά προς τα πάνω δεξιά (ο χρόνος έναντι των πιθανοτήτων χρεοκοπίας), παρατηρεί το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας των ασφάλιστρων κινδύνου, πιθανότητα που όμως παρουσίασε πτώση νωρίτερα φέτος, και επανεμφανίστηκε στα μέσα του έτους, γύρω στον Ιούνιο και Ιούλιο.

Από την άλλη, αν παρακολουθήσει κανείς το γράφημα από πάνω αριστερά προς κάτω αριστερά, μπορεί να δει κανείς την πιθανότητα πτώχευσης βάση CDS, σύμφωνα με τις διαφορετικές ωριμάνσεις (λήξεις) τους. Αυτή τη στιγμή, το ενδεχόμενο αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο για ασφάλιστρα ενός ή δύο ετών, παρά για εκείνα που αποπληρώνονται μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Το γράφημα, όπως υποστηρίζουν, δείχνει ότι οι επενδυτές φοβούνται περισσότερο μια βραχυπρόθεσμη χρεοκοπία, της τάξεως των δύο ετών. Ο Μανέζε και ο Τριτζίλια αναφέρουν εξάλλου ότι αν μια χρεοκοπία δεν προκύψει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, θα σημαίνει μάλλον ότι η Ιταλία θα έχει σωθεί.