Στενεύει ο κλοιός για την Κύπρο και για άλλα τέσσερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με επιστολή της προς τα υπουργεία Οικονομικών επηρεαζόμενων κρατών, προειδοποιεί για τον κίνδυνο παραβίασης δημοσιονομικών κανόνων κατά το επόμενο έτος.

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν ανέφερε ότι αυτές οι χώρες είναι το Βέλγιο, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Κύπρος και η Μάλτα και σημείωσε ότι η Επιτροπή αναμένει από τα κράτη αυτά να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα.

Στις 10 Νοεμβρίου, ο ευρωπαίος επίτροπος είχε προχωρήσει σε αυστηρές συστάσεις προς τα πέντε κράτη-μέλη της ΕΕ που αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα

Ο Όλι Ρεν έδωσε ουσιαστικά τελεσίγραφο στην Κύπρο, το Βέλγιο, τη Μάλτα την Ουγγαρία και την Πολωνία να προχωρήσουν στη λήψη ουσιαστικών μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης το ταχύτερο δυνατό. Θα πρέπει να υποβάλουν συγκεκριμένα μέτρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τον Δεκέμβριο, ώστε να διασφαλιστεί η μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2012.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε ότι θα σταλεί προειδοποιητική επιστολή προς τα επηρεαζόμενα πέντε κράτη, στην οποία θα συγκεκριμενοποιήσει τα αιτήματα.