Η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι πηγή ανάπτυξης και δημιουργεί θέσεις εργασίας, παρόλο που στην Ελλάδα δεν έχει γίνει πλήρης εκμετάλλευση της δυναμικής που έχει η πηγή αυτή.

Οι γυναίκες επιχειρηματίες αντιπροσωπεύουν μόνο το 20% των επιχειρηματιών στην Ελλάδα τη στιγμή που ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος φτάνει το 33%.

Οι γυναίκες που προσπαθούν να ξεκινήσουν ή/και να διατηρήσουν τη δική τους επιχείρηση αντιμετωπίζουν μεγάλα εμπόδια, μεταξύ αυτών και η πρόσβαση σε χρηματοδότηση καθώς και η κατάλληλη εκπαίδευση.

Ως εκ τούτου είναι απαραίτητη η υποστήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας προσφέροντας τα κατάλληλα μέσα και εργαλεία που θα βοηθήσουν τις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας, να ξεκινήσουν, να διατηρήσουν και μακροπρόθεσμα να αναπτύξουν την επιχείρησή τους κάνοντάς τη βιώσιμη.

Με κατεύθυνση προς αυτόν το στόχο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγχρηματοδοτεί και υποστηρίζει την ίδρυση ενός ευρωπαϊκού δικτύου από μέντορες (καθοδηγητές) για να δώσουν την ευκαιρία σε γυναίκες επιχειρηματίες να λάβουν συμβουλές και καθοδήγηση είτε από άντρες είτε από γυναίκες επιχειρηματίες που είναι ήδη εδραιωμένοι και επιτυχημένοι στον χώρο τους.

Στην Ελλάδα, το τοπικό δίκτυο ονομάζεται «Business Mentors» και θα υποστηρίξει τις γυναίκες που ξεκίνησαν πρόσφατα τη δική τους επιχείρηση, να ανταπεξέλθουν στα πρώτα δύσκολα χρόνια της επιχειρηματικότητας.

Η εκμάθηση και καθοδήγηση από επιχειρηματίες – πρότυπα και τα επιτυχημένα παραδείγματα επιχειρήσεων θα επηρεάσουν θετικά και θα ενισχύσουν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα – ειδικά σε περιόδους οικονομικών προκλήσεων όπως είναι η περίοδος που ζούμε σήμερα στην Ελλάδα.

Πώς;
Θα φέρουμε σε επικοινωνία mentoring ζευγάρια (mentors & mentorees) από όλη την Ελλάδα που θα συναντώνται τακτικά για τουλάχιστον 12 μήνες και θα έχουν αμοιβαίο όφελος από την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών.

Άντρες και γυναίκες επιχειρηματίες που είναι πρόθυμοι να γίνουν mentors και γυναίκες που ξεκίνησαν πρόσφατα τη δική τους επιχείρηση και θέλουν να γίνουν mentorees, θα εκπαιδευτούν και θα έχουν συνεχή υποστήριξη από ειδικούς στο mentoring.

Ο απώτερος σκοπός είναι να αποκτήσουν οι γυναίκες επιχειρηματίες όλων των ηλικιών τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που θα τους βοηθήσει να διατηρούν με επιτυχία τη δική τους επιχείρηση.

Το έργο υλοποιείται από μία κοινοπραξία τεσσάρων (4) εταίρων στην Ελλάδα: Μίλητος Αναδυόμενες Τεχνολογίες & Υπηρεσίες, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών, OLN Learning.