Το πρώτο του στίγμα, μετά την αποτυχία του να λάβει την κρίσιμη ψήφο εμπιστοσύνης κατά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή έδωσε με τηλεφωνική δήλωσή του ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι: «Δεν έχουμε πλέον», είπε, «την πλειοψηφία που θεωρούσαμε ότι είχαμε και πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό και να ασχοληθούμε με το τι συμβαίνει στις αγορές. Πρέπει να αποδείξουμε στις αγορές ότι είμαστε σοβαροί».
Ο Μπερλουσκόνι αρνείται να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία μέχρι να ψηφιστεί το κρίσιμο σχέδιο του προϋπολογισμού του 2012 που περιέχει και όλα τα μέτρα λιτότητας που οι Ευρωπαίοι έχουν απαιτήσει από την Ιταλία, σε όλους τους τόνους.
Ωστόσο οι φωνές που υποστηρίζουν ότι ο Μπερλουσκόνι δεν θα καταφέρει να περάσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις πληθαίνουν στο εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό της χώρας.
Η κυβέρνηση της Ιταλίας ζητά από τον Πρωθυπουργό άμεσα εκλογές ενώ η αντιπολίτευση συγκρότηση νέου, συναινετικού κυβερνητικού σχήματος.
Ο Όλι Ρεν ανακοίνωσε ότι το εποπτικό κλιμάκιο της Ε.Ε. φτάνει σήμερα στη Ρώμη. Οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να αρχίσουν την διαδικασία επιτήρησης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και των μέτρων λιτότητας.
Κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει, ωστόσο, ότι ακόμη και αν αποχωρήσει ο Μπερλουσκόνι, οι μεταρρυθμίσεις θα υιοθετηθούν.
Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για να διασωθεί και οι αγορές συνεχίζουν να σφυροκοπούν ανελέητα τη χώρα.
Το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων ξεπέρασε χτες το 6,74%. Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία είχαν οριακά αγγίξει αυτά τα επίπεδα κόστους δανεισμού όταν ζήτησαν την είσοδό τους στο μηχανισμό διάσωσης.