Η ευρωπαϊκή συνθήκη, όπως έχει σήμερα, δεν προβλέπει να μπορεί μια χώρα να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ χωρίς να βγει και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα μια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Η συνθήκη δεν προβλέπει έξοδο από τη ζώνη του ευρώ χωρίς έξοδο από την ΕΕ», υπογράμμισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου διευκρινίζοντας πάντως πως «αυτή είναι η σημερινή κατάσταση».
Η συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία τέθηκε σε ισχύ το Δεκέμβριο του 2009, εισήγαγε για πρώτη φορά μια διάταξη εξόδου από την ΕΕ. Αντίθετα δεν υπάρχει στη συνθήκη καμιά διάταξη για έξοδο από το ενιαίο νόμισμα.
«Η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στη ζώνη του ευρώ και υπάρχουν τα εργαλεία. Οι συμφωνίες συνήφθησαν ώστε αυτό να συνεχίσει να είναι η πραγματικότητα», διευκρίνισε η εκπρόσωπος, Καρολίνα Κότοβα.
«Όμως οι συνομιλίες διεξάγονται στο υψηλότερο επίπεδο στις Κάνες», υπογράμμισε η εκπρόσωπος, αποδεχόμενη έμμεσα πως υπάρχει δυνατότητα οι ευρωπαίοι ηγέτες να αποφασίσουν διαφορετικά.
Ο εκπρόσωπος σε νομισματικά και οικονομικά ζητήματα Αμαντέου Αλταφάζ επιβεβαίωσε από την πλευρά του ότι η καταβολή της έκτης δανειακής δόσης ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα θα εξαρτηθεί από το σεβασμό των δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα με την ευκαιρία της τελευταίας ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
Υπάρχει «μια πολιτική απόφαση της ευρωζώνης για τις συνθήκες για την καταβολή της 6ης δόσης, αυτή συνδέεται με το σεβασμό όλων των δεσμεύσεων που έχει υπογράψει η Ελλάδα», υπογράμμισε ο Αλταφάζ.
«Είναι σαφές πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα για τη διάθεση των ελληνικών αρχών να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν πριν από μόλις μερικές ημέρες», διευκρίνισε επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου «περιλαμβανόταν στους ηγέτες που υπέγραψαν τις συμφωνίες της 27ης Οκτωβρίου» κατά τη σύνοδο κορυφής για τη στήριξη του ευρώ και της Ελλάδας.