Σε μείζον θέμα εξελίσσεται το ποσοστό του ελληνικού «κουρέματος» στα ομόλογα ανάμεσα στην Γερμανία και την Γαλλία με τις δύο χώρες να προτείνουν διαφορετικά ποσοστά με γνώμονα τις ζημίες των τραπεζών τους.
Η Γερμανία προωθεί ένα σημαντικό «κούρεμα» της τάξεως του 50%, ενώ η Γαλλία δεν επιθυμεί κάτι δραστικότερο του 35%, καθώς θα έχει ως αποτέλεσμα τεράστιες ζημίες για τις εγχώριες τράπεζες, ενώ οι γερμανικές φαίνεται να μπορούν να διαχειριστούν τις ζημιές, ενδεχομένως με κρατική βοήθεια.
Οι δύο ηγέτες διαφωνούν και στον τρόπο κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών.
Το Παρίσι θέλει να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια του προσωρινού μηχανισμού στήριξης για το ευρώ, του EFSF, για πιθανή επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών με μεγάλη έκθεση σε κρατικό χρέος της «περιφερειακής Ευρωζώνης», ενώ το Βερολίνο επιμένει ότι το EFSF θα πρέπει να είναι «έσχατη λύση», μετά τις αγορές και τις εθνικές κυβερνήσεις.
Τις τελευταίες ώρες, πάντως, πληροφορίες συγκλίνουν στην εύρεση χρυσής τομής, ενώ ήδη μεγάλες γαλλικές τράπεζες, όπως η BNP Paribas, αναζητούν τρόπους ενίσχυσης των κεφαλαίων.
Η Γαλλία φαίνεται να αποδέχεται ένα «κούρεμα» της τάξεως του 40% ή ίσως και υψηλότερο, ενώ η Γερμανία κάνει πίσω στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια του EFSF για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, αλλά υπό όρους.
Με αυτόν τον τρόπο και οι γαλλικές τράπεζες δεν θα βρεθούν υπό σοβαρές πιέσεις εξαιτίας των ζημιών που θα υποχρεωθούν να εγγράψουν λόγω της έκθεσης τους στην Ελλάδα, αλλά και με ένα μεγαλύτερο haircut θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.