Να αποδεχθούν τη «συλλογική ευθύνη» και να προχωρήσουν σε «αποφασιστικά βήματα» για να αποτρέψουν μία οικονομική καταστροφή κάλεσε τους ηγέτες των κρατών της ευρωζώνης ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times η οποία δημοσιεύεται σήμερα.
Ο Κάμερον καλεί τη Γαλλία και τη Γερμανία να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να εισηγηθούν ένα αποφασιστικό σχέδιο για να τερματιστεί η αβεβαιότητα πριν από το τέλος του χρόνου.
«Η κατάσταση όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία είναι πολύ επισφαλής… είτε θα κάνετε την ευρωζώνη να λειτουργήσει σωστά είτε θα βρεθείτε αντιμέτωποι με την δυνητική της αποτυχία», είπε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.
Ο Κάμερον υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να υιοθετήσουν μια προσέγγιση «μεγάλου μπαζούκας» για να επιλύσουν την κρίση, προειδοποιώντας ότι είναι ζήτημα μερικών εβδομάδων το εάν θα αποφευχθεί η «οικονομική καταστροφή».
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί εξήγγειλαν μετά τις χθεσινές τους συνομιλίες ότι θα παρουσιαστεί ένα συνεκτικό πακέτο για την επίλυση των κρίσεων χρέους στην ευρωζώνη πριν από τα τέλη του μηνός.
Ο Κάμερον ζήτησε επίσης να γίνουν αξιόπιστοι έλεγχοι αντοχής (stress tests) στις τράπεζες της ΕΕ και είπε πως οι βρετανικές τράπεζες, περιλαμβανομένης της Royal Bank of Scotland, θα τους περάσουν «εάν γίνουν όπως πρέπει». «Πρέπει να είναι αυστηροί… οι τράπεζες χρειάζεται να περάσουν τους ελέγχους αξιοπιστίας. Ορισμένοι από τους ηγέτες λένε ότι όλο αυτό αφορά τις αγορές και τους κερδοσκόπους, αλλά κανένας εξ ημών δεν προτείνει να αλλάξουμε το σύστημα της αγοράς», είπε.
Πρόσθεσε ότι οι επόμενοι έλεγχοι αντοχής πρέπει να περιλαμβάνουν ένα μοντέλο για το ενδεχόμενο απομείωσης κρατικών χρεών και ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο- συμπεριλαμβανομένης της ανακεφαλαιοποίησης της RBS.
Ερωτηθείς για τον ευρωσκεπτικισμό στις τάξεις των Τόρις -που εκφράστηκε στο συνέδριο των Συντηρητικών την περασμένη εβδομάδα- ο Κάμερον είπε ότι η αναθεώρηση των κανόνων που ισχύουν στην ΕΕ δεν βρίσκεται στην άμεση ημερήσια διάταξη, πρόσθεσε όμως πως θεωρεί ότι θα ήταν προς το συμφέρον της Βρετανίας να ανακτήσει τον έλεγχο σε ορισμένα πεδία από τις Βρυξέλλες.