Στο Βερολίνο θα συνεδριάσει σήμερα, για τελευταία φορά, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπό την προεδρία του απερχόμενου Ζαν Κλωντ Τρισέ. Στο τέλος του Οκτωβρίου, τον Τρισέ θα διαδεχτεί ο Ιταλός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι.

Ωστόσο, ο απερχόμενος πρόεδρος δεν φαίνεται πως θα αποχωρήσει αφήνοντας παρακαταθήκη για τον επόμενο τις κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει σύντομα να ληφθούν.

Αναλυτές και διεθνής Τύπος αναμένουν ότι το συμβούλιο της ΕΚΤ θα ανακοινώσει σήμερα νέες πολιτικές στήριξης στις υπό την πίεση χρέους κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και μείωση των βασικών επιτοκίων. Οι οικονομολόγοι πιστεύουν, επίσης, πως η ΕΚΤ θα μπορούσε να χορηγήσει δάνεια 6 ή και 12 μηνών στις εμπορικές τράπεζες των 17 χωρών-μελών που χρησιμοποιούν το ευρώ.

Η έλλειψη χρηματοδότησης ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών υπό το φόβο των ζημιών που θα υποστούν λόγω των ανοιγμάτων τους σε ομόλογα υπερχρεωμένων κρατών, έχει δημιουργήσει ασφυξία στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα με ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο να καλούν την ΕΚΤ να αναλάβει δράση.

Πηγή: 24h.gr