Μαχαίρι σε υπερωρίες, παροχές και προνόμια ετοιμάζει η διοίκηση της ΔΕΗ με στόχο το «συμμάζεμα» των δαπανών και τη μείωση του μισθολογικού κόστους της επιχείρησης. Να σημειωθεί ότι εντός Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις της διοίκησης της ΔΕΗ με τη ΓΕΝΟΠ, στο πλαίσιο υπογραφής της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Όπως δηλώνουν στα «Νέα» κύκλοι της διοίκησης, το κούρεμα που επεξεργάζεται η διοίκηση προβλέπει σημαντική μείωση του μισθολογικού κόστους και κατάργηση μιας σειράς «υπερβολών» με τις βάρδιες και τις ασθένειες.
Αναφέρουν για παράδειγμα ότι σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς ένας εργαζόμενος που θα δηλώσει ασθένεια την ημέρα της βάρδιάς του -ακριβώς επειδή η τελευταία συνοδεύεται από επίδομα- θα εισπράξει και μεροκάματο και το επίδομα.
Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι το καθεστώς αυτό τυγχάνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και συμπληρώνουν ότι σε μια περίοδο που η ΔΕΗ καλείται να εξορθολογίσει τα μισθολογικά της κόστη, οι σημερινές συλλογικές συμβάσεις την αναγκάζουν να πληρώνει σημαντικά ποσά κάθε χρόνο σαν επιδόματα για βάρδιες που δεν έγιναν ποτέ.
Κύκλοι της διοίκησης της επιχείρησης σημειώνουν ότι χώρος για μισθολογικές αυξήσεις δεν υπάρχει και αναφέρουν ότι στόχος είναι η μείωση του συνολικού μισθολογικού κόστους.
Εντός της επιχείρησης εδώ και καιρό βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες με αντικείμενο τις εσωτερικές μετατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες όσοι κριθούν ότι είναι πλεονάζον προσωπικό σε συγκεκριμένες διευθύνσεις θα χρειασθεί να περάσουν από εκπαίδευση πριν αποσταλούν στις νέες τους θέσεις.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη συνέντευξη της περασμένης εβδομάδας «σήκωσε» το θέμα του πλεονάζοντος προσωπικού, λέγοντας πως έχει ζητήσει από τη διοίκηση της ΔΕΗ συγκεκριμένο σχέδιο με τους τομείς απ’ όπου λείπουν άτομα και απ’ όπου περισσεύουν.