Η κρίση χρέους δεν έχει γεωγραφικά όρια και έτσι ακόμα και οι μεγάλες οικονομίες παγκοσμίως θίγονται επικίνδυνα και θα κινηθούν σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης το έτος που έρχεται.

Σύμφωνα με την Goldman, ο κίνδυνος ύφεσης απειλεί όλο και περισσότερο τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

Καθοδικά αναθεωρούνται, όμως, και οι παγκόσμιοι δείκτες. Σύμφωνα με τον όμιλο, η παγκόσμια οικονομία θα έχει ρυθμούς ανάπτυξης:

3,8% το 2011 και 3,5% το 2012 έναντι
3,9% και 4,2% που ήταν αρχικά για το 2011 και 2012 αντιστοίχως.

Για την Ευρωζώνη:

ρυθμούς ανάπτυξης 1,6% για το 2011,
0,1% το 2012 έναντι
1,3% που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις.

«Η διαρκώς επιδεινούμενη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη οδήγησε σε σημαντική υποβάθμιση των προβλέψεων για το παγκόσμιο ΑΕΠ”» αναφέρουν οι οικονομολόγοι που συνέταξαν την έκθεση. Ενώ προβλέπεται και μείωση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 0,5-1%, και, μάλιστα, εντός του επόμενου μήνα.

Ρυθμούς ανάπτυξης που δεν θα ξεπεράσουν το 1,4% προβλέπει για τις Ηνωμένες Πολιτείες η Goldman Sachs. Ωστόσο, βλέπει ένα διαρκώς αυξανόμενο κίνδυνο οι ΗΠΑ να βυθιστούν και πάλι σε ύφεση εξαιτίας των δικών τους δημοσιονομικών προβλημάτων αλλά και των κραδασμών στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του επενδυτικού ομίλου, οι πιθανότητες μιας αρνητικής αναθεώρησης των εκτιμήσεων για την αμερικανική οικονομία, που μπορούν να σημαίνουν ακόμη και ύφεση, αγγίζει το 40%.