Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η στερλίνα κάνουν ράλι σήμερα, εν μέσω προσδοκιών ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια στη σημερινή συνεδρίασή της, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Τριάντα από τους 54 οικονομολόγους, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, προβλέπουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει το βασικό επιτόκιό της σήμερα, με την πλειοψηφία τους να βλέπει μία μείωση 25 μονάδων βάσης (ενός τετάρτου της ποσοστιαίας μονάδας) στο 0,25%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 αυξανόταν 1% πριν από λίγο, ενώ ο δείκτης μετοχών MSCI για την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού αυξήθηκε 0,1%, σε συνέχεια της ανόδου του 3,6% στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Η στερλίνα ενισχύθηκε 0,6% στα 1,3223 δολάρια, έχοντας φθάσει χθες έως τα 1,3338 δολάρια, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 4 Ιουλίου. Έναντι του ευρώ, το βρετανικό νόμισμα ανατιμήθηκε 0,5% στις 83,93 πένες ανά ευρώ. Παρά την πρόσφατη άνοδο, η ισοτιμία της στερλίνας είναι περίπου 11% χαμηλότερα σε σχέση με το δολάριο μετά την ψήφο υπέρ του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα. Η ισοτιμία της κατρακύλησε την περασμένη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1985, έχοντας σημειώσει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στις 24 Ιουνίου, όταν έγινε γνωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Το ιαπωνικό χρηματιστήριο κινήθηκε ανοδικά και το γεν έκανε βουτιά, εν μέσω εικασιών ότι ο πρωθυπουργός Σίντζο ‘Αμπε εξετάζει την πολιτική του λεγόμενου «χρήματος από το ελικόπτερο» για να αναζωογονήσει την οικονομία της χώρας του. Ένας σύμβουλος του ‘Αμπε, ο Ετσούρο Χόντα, δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Μπεν Μπερνάνκι, είχε προειδοποιήσει ότι η Ιαπωνία ανά πάσα στιγμή μπορούσε να επιστρέψει στον αποπληθωρισμό και είχε σημειώσει ότι το χρήμα από το ελικόπτερο – δηλαδή η έκδοση ομολόγων χωρίς ημερομηνία λήξης από την κυβέρνηση, τα οποία δεν διαπραγματεύονται στην αγορά και θα αγοράζονταν απευθείας από την Τράπεζα της Ιαπωνίας – θα μπορούσε να είναι το πιο ισχυρό μέσο για να ξεπερασθεί ο αποπληθωρισμός.