Με έγγραφό του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Σωκράτης Ξυνίδης, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, αναφέρει ότι «το υπουργείο έχει ήδη προβεί στις αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις στο πεδίο της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, οι οποίες αναμένονται να καταστήσουν τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία έναν διεθνώς αναγνωρισμένο κόμβο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».
Όπως ειδικότερα αναφέρει ο κ. Ξυνίδης, μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου βρισκόταν σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο κινήτρων προσέλκυσης και εγκατάστασης επιχειρήσεων στη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης.
Το σύνολο των απόψεων που υποβλήθηκαν αξιολογούνται και θα ληφθούν υπόψη για τη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου, το οποίο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Παράλληλα, αξιολογούνται οι παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν για την οριστικοποίηση της τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας.
«Το αποτέλεσμα των προσπαθειών αυτών θα είναι η όσμωση των παραγωγικών δυνάμεων της έρευνας στην περιοχή της Ζώνης Καινοτομίας και η διασύνδεσή της με την παραγωγική διαδικασία», σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός.
Το έγγραφο του κ. Ξυνίδη διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερωτήσεων του βουλευτή της ΝΔ, Θεόδωρου Καράογλου, για το βιοτεχνικό και βιομηχανικό κλάδο που βρίσκεται σε ύφεση.
Ο αναπληρωτής υπουργός με την απάντησή του ενημερώνει τον βουλευτή για τα επενδυτικά σχέδια που έχουν εγκριθεί στο νομό Θεσσαλονίκης, αλλά και για τις προτάσεις που βρίσκονται στη φάση της αξιολόγησης.
Όπως, ειδικότερα, προκύπτει, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μεταποίηση στις νέες συνθήκες» του ΕΣΠΑ, στο νομό Θεσσαλονίκης έχουν εγκριθεί προς χρηματοδότηση 344 επενδυτικά σχέδια, με συνολικό ύψος δημόσιας χρηματοδότησης 35,6 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ένδυση και Υπόδηση-Νέες Προοπτικές» του ΕΣΠΑ, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υποβλήθηκαν 16 επενδυτικές προτάσεις, με συνολικό ύψος δημόσιας χρηματοδότησης 918.000 ευρώ και στο νομό Θεσσαλονίκης υποβλήθηκαν 15 επενδυτικές προτάσεις, με συνολικό ύψος δημόσιας χρηματοδότησης 843.400 ευρώ.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας Νέων», στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εντάχθηκαν 200 επενδυτικές προτάσεις, με συνολική δημόσια χρηματοδότηση 8 εκατ. ευρώ και στο νομό Θεσσαλονίκης εντάχθηκαν 126 επενδυτικές προτάσεις, με συνολικό ύψος δημόσιας χρηματοδότησης 4,8 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας Γυναικών», στην Κεντρική Μακεδονία εντάχθηκαν 186 επενδυτικές προτάσεις, με συνολικό ύψος δημόσιας χρηματοδότησης 7 εκατ. ευρώ και στο νομό Θεσσαλονίκης εντάχθηκαν 132 επενδυτικές προτάσεις, με συνολικό ύψος δημόσιας χρηματοδότησης 4,8 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εντάχθηκαν 200 επενδυτικές προτάσεις, με δημόσια δαπάνη 12.283.708 ευρώ και στο νομό Θεσσαλονίκης εντάχθηκαν 164 επενδυτικές προτάσεις, με δημόσια δαπάνη 9.576.614 ευρώ.
Παράλληλα, έχει προκηρυχθεί το πρόγραμμα «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα», η οποία θα ενισχύει την ίδρυση επιχειρήσεων από φυσικά πρόσωπα άνω των 18 ετών, που επιδιώκουν να μετατρέψουν μια καινοτόμο ιδέα ή κατοχυρωμένη τεχνογνωσία, η οποία δεν έχει αξιοποιηθεί εμπορικά μέχρι τώρα.
Σύντομα, θα προκηρυχθεί και το πρόγραμμα «Επιχειρηματικοί Συνεργατικοί Σχηματισμοί-Clusters» για την ανάπτυξη ομάδων επιχειρήσεων.
Ο αναπληρωτής υπουργός ενημερώνει και για την υλοποίηση των προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ, αλλά και για τις ευκαιρίες από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, το Ταμείο Εξοικονομώ κατ’ οίκον, το ΕΝΑΛΙΟ Ταμείο και τα νέα εγγυοδοτικά προϊόντα από την ΕΤΕΑΝ και το Πρόγραμμα Jeremie.
Τέλος, ο κ. Ξυνίδης επισημαίνει, ότι προκειμένου οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις του υπουργείου να αποκτήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα, δημιουργήθηκε μία on line πλατφόρμα επιχειρηματικότητας, το Startup Greece, που άγγιξε ήδη τα 2.500 μέλη, η πλειοψηφία των οποίων είναι νέοι επιχειρηματίες.
Το Startup Greece, ως no-stop-shop, περιλαμβάνει όλο το απαραίτητο υλικό για την επιχειρηματικότητα, από το νομικό πλαίσιο και τα χρηματοδοτικά προγράμματα, έως κοινωνική δικτύωση, ιστορίες επιτυχίας κ.α.
Ο κ. Καράογλου έχει επισημάνει ότι η κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη είναι τραγική, με πλήθος εργοστασίων και βιομηχανιών να βάζουν λουκέτο ή να μεταφέρονται εκτός συνόρων, με την ανεργία να αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και την αγορά να βρίσκεται σε πλήρη ύφεση. Ο βουλευτής έχει, επίσης, προτείνει άμεσα μέτρα, καθώς και σχέδιο ανάπτυξης και απόδοσης κινήτρων, που θα φέρει προοπτική και ανάκαμψη στο νομό Θεσσαλονίκης.