Νέα προειδοποίησε εξέπεμψαν σήμερα οι ΗΠΑ προς την Ιαπωνία κατά μιας ανταγωνιστικής υποτίμησης του νομίσματός της, αποκαλύπτοντας τη βαθιά διαφορά για την πολιτική όσον αφορά τις ισοτιμίες, που επισκιάζει τις συνομιλίες των επικεφαλής των Οικονομιών της Ομάδος G7 που φιλοξενούνται στη νησιωτική χώρα της Άπω Ανατολής.
Η Ιαπωνία κι οι ΗΠΑ διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τη νομισματική πολιτική, με την Ουάσιγκτον να διατείνεται ότι το Τόκιο δε νομιμοποιείται να παρεμβαίνει στις αγορές προκειμένου ν’ αναχαιτίσει τις ανατιμήσεις στο γιεν, δεδομένου ότι η κίνηση του νομίσματος γίνεται «με τάξη».
Στις διμερείς συνομιλίες πριν την έναρξη της δεύτερης ημέρας των εργασιών της G7 στο Σεντάι της Ιαπωνίας, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού επεσήμανε στον Ιάπωνα ομόλογό του Τάρο Άσο πως είναι σημαντικό η χώρα του να μην προβαίνει σε ανταγωνιστικές υποτιμήσεις του νομίσματός της.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου, ο Λιού «υπογράμμισε τη σημασία τα κράτη να συνεχίσουν τα τηρούν τις δεσμεύσεις», που ανέλαβαν στη σύνοδο «της G20 στη Σαγκάη για να χρησιμοποιήσουν όλα τα πολιτικά εργαλεία για την προώθηση της ανάπτυξης—δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις— να αποφεύγουν ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και να επικοινωνούν».
Έπειτα από πολλά χρόνια επιθετικών πολιτικών με τύπωμα φρέσκου χρήματος, που έφεραν στα όριά της την νομισματική πολιτική, η απάντηση της G7 απέναντι στις πληθωριστικές τάσεις και την συστολή της ανάπτυξης είναι άκρως διχασμένη. Η Γερμανία κωφεύει στις παραινέσεις της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ για αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών, ενώ η Ουάσιγκτον πέρα από τις επιπλήξεις για τη νομισματική πολιτική του στο Τόκιο, επισημαίνει επίσης και την «βραδύτητα» στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Μπροστά σε τούτη τη διαφορά για το πόσο η καθεμιά χώρα θα πρέπει να ενισχύσει τις δημοσιονομικές της δαπάνες, οι υπουργοί Οικονομικών της G7 αναμένεται να προτείνουν ένα μείγμα από νομισματικές, δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές με απώτερο στόχο την αύξηση της ζήτησης—δίνοντας ωστόσο την ελευθερία σε κάθε χώρα να αποφασίσει εκείνη τις προτεραιότητές της.
Παρ’ όλο που επιμένουν οι αντιξοότητες σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω και της αναιμικής ζήτησης από τις αναδυόμενες οικονομίες, οι υπουργοί της G7 εμφανίζονται ωστόσο έτι πιο αισιόδοξοι, καθώς διαβλέπουν πως η ηρεμία έχει αρχίσει να επιστρέφει στις χρηματοοικονομικές αγορές.
Το έτερο ακανθώδες θέμα που θα θιγεί στις συνομιλίες είναι η δυνητική απειλή για την παγκόσμια οικονομία από ένα πιθανό Brexit (έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ) και προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να εκπέμψουν μία νέα προειδοποίηση.
Κατά τη δεύτερη τούτη ημέρα των εργασιών τους, οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της αβεβαιότητας στην εκροή κεφαλαίων, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και για την ενίσχυση της ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο.
Μολονότι δεν προβλέπεται να εκδoθεί ανακοινωθέν μετά το πέρας των εργασιών, ο Άσο κι ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα θα ενημερώσουν σήμερα το απόγευμα τους δημοσιογράφους για τα αποτελέσματα των συνομιλιών.