Πρόταση αποτελούμενη από 11 σημεία για τη διευθέτηση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων και την αναπτυξιακή προοπτική των επιχειρήσεων, διατύπωσαν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, οι εκπρόσωποι της τοπικής επιχειρηματικότητας, παρουσιάζοντας το σχετικό υπόμνημα που έστειλαν στον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
Κατά τη συνέντευξη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλης Αλιφιεράκης τόνισε ότι πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στις επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα με τις τράπεζες, να τακτοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις εκκρεμότητές τους, με απομείωση κεφαλαίου και προσαρμογή των επιτοκίων στη σημερινή πραγματικότητα. Επισήμανε ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα πολλές επιχειρήσεις μπορεί να περάσουν σε ξένα χέρια, γι’ αυτό, υπογράμμισε, «πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο. ώστε οι επιχειρήσεις που έχουν ένα βιώσιμο χρέος να μπορέσουν να σταθούν στην αγορά».
Από την πλευρά του, όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο πρόεδρός της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανώλης Κουμαντάκης εξέφρασε τον φόβο ότι με τον τρόπο που προωθείται το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια θα υπάρξει αφελληνισμός της ελληνικής παραγωγικής διαδικασίας και της μικρομεσαίας ελληνικής επιχειρηματικότητας με τραγικές συνέπειες στην ελληνική κοινωνία.
Ακόμη, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων Βιοτεχνών νομού Ηρακλείου και της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών νομού Ηρακλείου Νίκος Λιεβαδιωτάκης σημείωσε ότι οι διατάξεις του νέου ασφαλιστικού/φορολογικού νόμου, σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων για αποπληρωμή των δανείων τους, αποτελούν θηλιά που πνίγει τις επιχειρήσεις, και χωρίς τη βοήθεια της κυβέρνησης θα συνεχιστεί η διαρροή των ελληνικών επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες.
Το υπόμνημα, που στάλθηκε στον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, προκειμένου να ληφθούν υπόψη τα αιτήματα και οι επισημάνσεις των ανθρώπων της αγοράς στις τελικές αποφάσεις για τα κόκκινα δάνεια, υπογράφουν οι διοικήσεις του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, της ΟΕΒΕΝΗ του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης (ΟΕΣΚ) και της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Ηρακλείου.
Στο υπόμνημα τους οι παραπάνω φορείς κάνουν λόγο για «πλέγμα ρεαλιστικών προτάσεων για την προσαρμογή της αποπληρωμής των επιχειρηματικών δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση στις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των επιχειρήσεων ώστε αυτές να παραμείνουν βιώσιμες».
Περιληπτικά τα 11 σημεία της πρότασης (συνοδεύονται από σχετικές αναλυτικές επεξηγήσεις στο υπόμνημα) είναι:
- Απομείωση δανείων. Είναι επιβεβλημένο να γίνει μείωση κεφαλαίου των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
- Δείκτης επιβίωσης επιχείρησης.
- Εναλλακτικές προτάσεις ρύθμισης δανείων.
- Εισαγωγή του όρου «Στρατηγικός κακοπληρωτής».
- Θεσμοθέτηση ανεξάρτητου φορέα που θα δρα συμβουλευτικά στη διαμόρφωση βιώσιμου επιχειρηματικού πλάνου και θα μεσολαβεί ανάμεσα στις τράπεζες και τους δανειολήπτες.
- Πτωχευτικό δίκαιο: Να επιταχυνθεί η τροποποίηση του Πτωχευτικού Κώδικα ο οποίος συνιστά ένα σημαντικό εργαλείο αναδιάρθρωσης και ανάπτυξης της οικονομίας ο οποίος πρέπει να εκσυγχρονιστεί βάσει των προδιαγραφών των ευρωπαϊκών χωρών.
- Υιοθέτηση υποχρεωτικής, δημόσιας, χαμηλού κόστους εξωδικαστικής διαδικασίας αντιμετώπισης των διαφορών μεταξύ τράπεζας και επιχείρησης πριν από οποιαδήποτε δικαστική διαδικασία (π.χ. διαταγή πληρωμής).
- Τα δάνεια επαγγελματικής στέγης και αγοράς παγίων θα πρέπει να αντιμετωπίζονται τουλάχιστον ως ισοδύναμα σε σχέση με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις των δανείων κατοικίας
- Περιορισμός του δανείου στην αξία πλειστηριασμού των υποθηκών που το εξασφαλίζουν.
- Προτείνεται σχεδιασμός ενός πλάνου εφαρμογής «Δεύτερης Ευκαιρίας» του οφειλέτη.
- Να αναθεωρηθεί η λειτουργία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, μιας και το ενδεχόμενο εγγραφής του στη μαύρη λίστα του αποτελεί βραχνά για κάθε συναλλασσόμενο.