Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών λόγω των αυξημένων αναγκών για πληρωμές καθώς η ρευστότητα στα κρατικά ταμεία βρίσκεται σε οριακό σημείο.
Τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου διαμορφώθηκαν στις αρχές του μήνα (πριν πληρωθούν μισθοί και συντάξεις του Δημοσίου) στα 11 δισ. ευρώ. Όμως έως την ερχόμενη Παρασκευή θα πρέπει να εξοφληθεί ένα πενταετές ομόλογο ύψους 5,9 δισ. ευρώ και ακολουθούν και λήξεις εντόκων γραμματίων ύψους 2 δισ. ευρώ.
Με τις δημοπρασίες εντόκων τρίμηνης διάρκειας που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα όπου το Δημόσιο συγκέντρωσε 1 δισ. και με μια δεύτερη (έντοκα εξάμηνης διάρκειας) όπου πραγματοποιείται σήμερα, με στόχο έσοδα 1 δισ. ευρώ το Δημόσιο καλύπτει μεν τις λήξεις των εντόκων και μένει με διαθέσιμα ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ φιλοδοξώντας την είσπραξη επιπλέον εσόδων από νέα μέτρα ύψους 6,7 δισ. που θα πρέπει εκτυλιχθούν ως το τέλος του χρόνου.
Παρόλα αυτά αν η επόμενη δόση μεταφερθεί για τον Οκτώβριο η ρευστότητα του Δημοσίου θα παραμείνει οριακή καθώς είναι δύσκολο να υπολογιστεί στην πράξη πόσο θα αποδώσουν τα μέτρα μέσα στο προσεχές διάστημα.
Μεγάλη πληγή για την εκτέλεση προϋπολογισμού είναι και οι υπέρογκοι τόκοι που πληρώνει το ελληνικό κράτος για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, κυρίως λόγω των αλλεπάλληλων εκδόσεων εντόκων γραμματίων, που βαρύνονται με υψηλό επιτόκιο.
Ενώ το πρώτο επτάμηνο του 2010 είχαμε πληρώσει για τόκους 8 δισεκατομμύρια 819 εκατομμύρια ευρώ, φέτος από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Ιούλιο το ποσό αυτό εκτοξεύθηκε στα 10 δισεκατομμύρια 218 εκατομμύρια ευρώ.
Ως προς την απόδοση των μέτρων το υπουργείο οικονομικών περιμένει, θεωρητικά, από τη μείωση λειτουργικών δαπανών να εξοικονομηθούν 190 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους, από τις συγχωνεύσεις φορέων και τη μείωση επιχορηγήσεων προσδοκώνται 540 εκατ. ευρώ, από τη μείωση των δαπανών των ταμείων και τον εξορθολογισμό των κοινωνικών επιδομάτων 1 δισεκατομμύριο 188 εκατ. ευρώ.