Έντονες πιέσεις ασκεί στο Σίλβιο Μπερλουσκόνι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαιτώντας να ανακοινώσει άμεσα αλλαγές στο ιταλικό σύστημα υγείας και να προχωρήσει στην υιοθέτηση δημοσιονομικού κανόνα «fiscal rule» ώστε η τράπεζα να προχωρήσει σε αγορές ιταλικών ομολόγων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που αποδίδεται σε ευρωπαϊκές πηγές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε αγορές τίτλων αν πρώτα δεν δει σαφή δείγματα ότι ο ιταλός πρωθυπουργός θα συμμορφωθεί.

Οι διαπραγματεύσεις μάλιστα μεταξύ ΕΚΤ και Ιταλίας δεν διεξάγονται απευθείας, καθώς τα μηνύματα στέλνονται μέσω της Κομισιόν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Τα βασικά αιτήματα της κεντρικής τράπεζας είναι να προχωρήσει η Ιταλία σε αναμόρφωση του συστήματος υγείας και ασφάλισης και παράλληλα να δεσμευτεί με νόμο ότι τα ελλείμματα και τα χρέη της στο μέλλον δεν θα ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο όριο, το λεγόμενο «fiscal rule».

Οι ίδιες πηγές δήλωσαν πως η ΕΚΤ έχει κάνει την απαραίτητη προετοιμασία ώστε να αρχίσει να αγοράζει ιταλικά ομόλογα, όμως ακόμα δεν έχει προβεί σε αγορές.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, για την Ισπανία δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα, αλλά και από κει ζητούνται διαρθρωτικές αλλαγές.