Την εκτίμηση ότι «η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της», εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουέν, ο οποίος έδωσε συνέντευξη στο γαλλικό ραδιόφωνο «Φρανς Ιντέρ», απαντώντας και σε ερωτήματα του κοινού, με αφορμή την παρουσίαση στο υπουργικό συμβούλιο του τροποποιημένου νομοσχέδιου για την οικονομία και τον προϋπολογισμό, με το οποίο επικυρώνεται το δεύτερο σχέδιο στήριξης για την Ελλάδα.

Ο Γάλλος υπουργός τόνισε κατ’ αρχάς τον νέο σημαντικό ρόλο που αποκτά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθότι γίνεται περισσότερο «ευέλικτο» ώστε να είναι σε θέση «να παρεμβαίνει προληπτικά έναντι των επιθέσεων των κερδοσκόπων ή των επενδυτών και να παρέχει τις απαραίτητες εγγυήσεις στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τους συστήματος».

Στο ερώτημα εάν αυτό σημαίνει ότι με το πρώτο σχέδιο διάσωσης «είχαν ζητηθεί ιδιαίτερα πολλά και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την Ελλάδα», ο υπουργός απάντησε: «Είναι βέβαιο ότι οι ωριμάνσεις ήταν πιθανότατα σύντομες. Το γεγονός ότι τα επιτόκια επιμηκύνθηκαν και μειώθηκαν, επιτρέπει σήμερα στην Ελλάδα να κάνει τις προσπάθειές της στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων και να επιτύχει την τήρηση των δεσμεύσεών της στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που της παρέχεται».

Σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει η συμμετοχή της Γαλλίας στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ο υπουργός σημείωσε ότι θα υπάρξει αντίκτυπος στο έλλειμμα για τα 15 δισ. μόνο, δηλαδή τη συμμετοχή για το δεύτερο σχέδιο στήριξης και υπογράμμισε:

«Η συμμετοχή της Γαλλίας για την Ελλάδα δεν πρόκειται για δωρεά, είναι ένα δάνειο. Δανείζουμε στην Ελλάδα η οποία θα μας αποπληρώσει το ποσό».