Κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα του διμήνου κινούνταν οι μετοχές στα διεθνή χρηματιστήρια σήμερα, καθώς οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και η υποχώρηση του γουάν σε χαμηλό τεσσεράμισι ετών δημιουργούσε κλίμα κατήφειας στις αγορές.
Η ευμετάβλητη αγορά πετρελαίου και οι ανησυχίες για την Κίνα, τη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση εμπορευμάτων στον κόσμο, ασκούν πιέσεις σε πολλές αγορές εν όψει της αναμενόμενης αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα.
Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI υποχωρούσε για πέμπτη συνεχή ημέρα καθώς οι αναδυόμενες αγορές κατέγραψαν και πάλι πτώση, οι ευρωπαϊκές μετοχές άνοιξαν σε χαμηλό διμήνου και ενώ το δολάριο εμφάνιζε τάσεις σταθεροποίησης.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται επίσης στα μακροοικονομικά στοιχεία – λιανικές πωλήσεις, πληθωρισμός και καταναλωτικό κλίμα – που ανακοινώνονται αργότερα σήμερα στις ΗΠΑ και που αναμένεται να παγιώσουν τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν μία δεκαετία.
Ο δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, ενώ σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε πτώση άνω του 3%.
Το γιουάν βρισκόταν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσεράμισι ετών στα 6,4564 ανά δολάριο, παρασύροντας πτωτικά τα νομίσματα των αναδυόμενων ασιατικών χωρών, εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση της οικονομίας και εκτιμήσεων για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα.
Οι τιμές του αργού παρέμεναν σε επίπεδα που είχαν να καταγραφούν από τις αρχές του 2009. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του μπρεντ υποχωρούσαν κατά 0,5% στα 39,52 δολάρια το βαρέλι, όχι μακριά από το χαμηλό σχεδόν επταετίας που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στα 39,38 δολάρια το βαρέλι.
Ο δείκτης δολαρίου, που αποτυπώνει την αξία του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός καλαθιού έξι βασικών νομισμάτων, κατέγραφε μικρή πτώση. Σε εβδομαδιαία βάση αναμένεται να υποχωρήσει κατά 0,5%.