«Ανάσα» στην κυβέρνηση ενόψει του σκοπέλου του Ασφαλιστικού δίνουν οι Βρυξέλλες μετά την εκταμίευση των 10+2 δισ. ευρώ και τη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος, η οποία ήρθε ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης των πρώτων προαπαιτούμενων της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου.
Στις τάξεις των πιστωτών έχοντας πλέον δει τη μεταρρυθμιστική προσήλωση της κυβέρνησης αλλά και τους τριγμούς που επέφεραν τα πρώτα προαπαιτούμενα του Νοεμβρίου έχουν εκφραστεί φόβοι για τυχόν πολιτική αστάθεια και κοινωνικές αντιδράσεις που ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο την υλοποίηση του προγράμματος.
Σήμερα ο ESM θα καταβάλει στη χώρα μας την υποδόση των 2 δισ. ευρώ, τα οποία θα διοχετευθούν στις υποχρεώσεις της χώρας προς του πιστωτές και εν συνεχεία μέρος των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου σε ιδιώτες προμηθευτές και φορολογούμενους.
Ως εκ τούτου, όπως διαφάνηκε και από τα όσα είπε τη Δευτέρα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, δίδεται ο απαραίτητος πολιτικός χρόνος στο κυβερνητικό επιτελείο ώστε αφενός να ολοκληρωθεί το πλάνο της μεταρρύθμισης στο Ασφαλιστικό, αφετέρου να υπάρξει το απαραίτητο «μασάζ» για να διασφαλιστεί η ομαλή υλοποίηση του προγράμματος. Συγκεκριμένα, ο Ντάισελμπλουμ έβαλε «νερό στο κρασί του» λέγοντας ότι το Ασφαλιστικό θα εξεταστεί στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης και πως «για να είμαστε ρεαλιστές, δεν βλέπω πώς δεν θα φθάσουμε στις αρχές του 2016 για την πρώτη αξιολόγηση».
Έτσι, συμφωνήθηκε οι επικείμενες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, οι οποίες θα επηρεάσουν τις συνταξιοδοτικές αποδοχές εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων, θα εξεταστούν στο πλαίσιο της αξιολόγησης του προγράμματος από το νέο έτος. Τα χρονικά περιθώρια για την κυβέρνηση δεν είναι τόσο χαλαρά, ωστόσο αφήνουν έναν μήνα για συζήτηση και διαβουλεύσεις τόσο στο εσωτερικό της, όσο και με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και κυρίως το περιθώριο για διαπραγματεύσεις για τις υπόλοιπες δεσμεύσεις της χώρας έναντι των πιστωτών χωρίς την μόνιμη απειλή του κουρέματος καταθέσεων.
Από την πλευρά του το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να «σπάσει» στα δύο τις παρεμβάσεις στο φορολογικό, μεταθέτοντας για τις αρχές του 2016 τα πιο επώδυνα φορολογικά μέτρα, δηλαδή την αύξηση της φορολογίας στους αγρότες και τα ενοίκια και την ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα.
Πέραν αυτού, όπως επανέλαβε και τη Δευτέρα ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, εντός του Δεκεμβρίου θα κατατεθούν και οι διατάξεις για το Περιουσιολόγο και το νέο σύστημα εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτων καταθέσεων.
Ωστόσο, παράλληλα με τις διαβουλεύσεις για το Ασφαλιστικό, η ελληνική πλευρά θα πρέπει εντός του Δεκεμβρίου να ολοκληρώσει και τη δεύτερη λίστα των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση του υπόλοιπου 1 δισ. ευρώ. Στη δεύτερη αυτή λίστα των προαπαιτούμενων θα περιλαμβάνονται θέματα που έχουν σχέση με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, τον ΑΔΜΗΕ, την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο.
Ειδικά για το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο υπάρχει ρητή αναφορά στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή. Όπως αναφέρεται, η μισθολογική κατάταξη των υπαλλήλων θα πραγματοποιείται ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσης και η ένταξη τους στα μισθολογικά κλιμάκια θα καθορίζεται ανάλογα με τον χρόνο υπηρεσίας και τα τυπικά τους προσόντα ή την κατοχή θέσης ευθύνης.
«Προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη αποσυμπίεση σε όλο το μισθολογικό φάσμα, η μισθολογική εξέλιξη συντελείται με διαφορετικό τρόπο στις υπάρχουσες κατηγορίες των υπαλλήλων, ενισχύονται τα επιδόματα θέσης ευθύνης αλλά και η διασύνδεση ενός μέρους των αποδοχών του υπαλλήλου με την περιγραφή των καθηκόντων κάθε θέσης εργασίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.