Σε λίγους τομείς οι πληγές της ελληνικής οικονομικής κρίσης είναι τόσο εμφανείς όσο στα στόματα των παιδιών, γράφει το πρακτορείο Reuters σε ρεπορτάζ σχετικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής δυσπραγίας στην υγεία- τη στοματική και όχι μόνο.
Οι περισσότεροι δείκτες στοματικής υγείας κατατάσσουν την Ελλάδα στις χαμηλότερες θέσεις της Ευρώπης. Το ποσοστό των 16χρονων ή μεγαλύτερων που δεν ικανοποιούν τις ανάγκες στοματικής υγιεινής ήταν το 2013 στο 10,6%- σε σύγκριση με το 7,6% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Τα προβλήματα στα δόντια είναι πολύ συχνά στα παιδιά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας ενώ η οικονομική κρίση επιδείνωση την κατάσταση. Τη δεκαετία έως το 2014, το 60% των προβλημάτων αυτών στα 15χρονα έμεινε χωρίς θεραπεία για τουλάχιστον ένα χρόνο, ποσοστό που κυμαινόταν στο 44% μια δεκαετία πριν. Το 86,8% των 5χρονων είχαν προβλήματα στα δόντια που δεν είχαν αντιμετωπιστεί.
«Δυστυχώς τα δόντια θεωρούνται πολυτέλεια», δηλώνει στο Reuters η Νίκη Διαμαντή, οδοντίατρος στο νοσοκομείο Χατζηκώστα των Ιωάννινων. «Αν πέντε χρόνια οι πολίτες πήγαιναν στον οδοντίατρο μια φορά το χρόνο, τώρα πάνε μια φορά στα πέντε χρόνια».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερη επειδή τα οδοντικά προβλήματα δεν προκαλούνται κατά κύριο λόγο από αλλαγές στην καθημερινή στοματική φροντίδα. Περισσότερο τα παιδιά εμφανίζουν ασθένειες των δοντιών που σχετίζονται με την 6ετή κρίση που μαστίζει τη χώρα.
Πρώτον, οι επισκέψεις στον οδοντίατρο περιορίστηκαν λόγω των λιγότερων διαθέσιμων χρημάτων. Το διαθέσιμο εισόδημα στην Ελλάδα περιορίστηκε κατά 30% από το 2009. Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια Έλληνες είναι άνεργοι. Το 40% των παιδιών ζουν σε συνθήκες φτώχειας σύμφωνα με τη UNICEF, ποσοστό μεγαλύτερο από ότι σε χώρες όπως η Χιλή, η Τουρκία και το Μεξικό.
Την ίδια ώρα συρρικνώνονται και οι παροχές του δημόσιου συστήματος περίθαλψης λόγω περικοπής δαπανών. Οι δαπάνες για την υγεία; Έπεσαν κατά 9% από το 2009 έως το 2012.
Το αποτέλεσμα είναι πως ποσοστό μεγαλύτερο του 8% των Ελλήνων απέφυγαν το 2013 τις επισκέψεις στον οδοντίατρο θεωρώντας πως κοστίζουν πολύ- ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το 5,1% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, σύμφωνα με τη Eurostat.
Η οικονομική κρίση προκάλεσε και αύξηση της κατανάλωσης φτηνών και φορτωμένων με ζάχαρη τροφών, λένε οι οδοντίατροι. Οι πωλήσεις ζαχαρούχων σνακ στα σούπερ μάρκετ άρχισαν και πάλι να σημειώνουν άνοδο το 2013.
Τα χαλασμένα δόντια των Ελλήνων αποτελούν «παρακαταθήκη» προβλημάτων για το μέλλον: έρευνες έχουν ανιχνεύσει σχέσεις μεταξύ της κακής στοματικής υγείας και χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές νόσοι και ο διαβήτης.
Γιατροί και επιστήμονες συνδέουν τη στοματική υγεία με την οικονομική ανάπτυξη, κυρίως επειδή τα «καλά» δόντια συνδέονται με την πρόσβαση στην εκπαίδευση. Ο πόνος από χαλασμένα δόντια ή ασθένειες των ούλων κρατούν τα παιδιά σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες μακριά από τις σπουδές τους, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
«Όταν πονάς δεν μπορείς να κοιμηθείς, να φας καλά, να μιλήσεις, να αποδώσεις. Οι συνέπειες στην Ελλάδα θα είναι τεράστιες με όρους οικονομικούς, αλλά επίσης και σε ό,τι αφορά την υγεία, την ποιότητα της ζωής και την απασχολησιμότητα των πολιτών», τονίζει η Paula Vassallo, επικεφαλής του ευρωπαϊκού λόμπι Platform for Better Oral Health in Europe, το οποίο χρηματοδοτείται από εταιρείες ειδών στοματικής υγείας.