«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ποτέ οι φορολογούμενοι στις χώρες εκτός Ευρωζώνης να πληρώσουν το κόστος στήριξης των χωρών της Ευρωζώνης», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν και, αναφερόμενος στους όρους για την συμμετοχή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξήγησε ότι το Λονδίνο δεν επιθυμεί πλέον μια «όλο και πιο στενή» Ένωση.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δεχτεί ότι η κοινή αγορά περιλαμβάνει περισσότερα νομίσματα και δεν θα πρέπει να κάνει διακρίσεις σε βάρος μιας επιχείρησης βάσει του νομίσματος της χώρας όπου βρίσκεται η έδρα της», δήλωσε ο κ. Όσμπορν μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI) και εξήγησε ότι η χώρα του επιδιώκει «αρχές ενσωματωμένες στο δίκαιο της ΕΕ και δεσμευτικές για τους θεσμούς της ΕΕ, οι οποίες θα διαφυλάσσουν την συνοχή της ευρωπαϊκής κοινής αγοράς». Μια «όλο και πιο στενή Ένωση δεν είναι πλέον σωστή για μας. Οι νέες αρχές θα πρέπει να εγγυώνται ότι η καθώς η Ευρωζώνη επιλέγει την μεγαλύτερη ολοκλήρωση, θα το κάνει κατά τρόπο ο οποίος δεν θα καταστρέφει τα συμφέροντα των χωρών εκτός ευρώ», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών και, απευθυνόμενος στην ‘Αγγελα Μέρκελ, σημείωσε ότι είναι ευπρόσδεκτη η ηγετική στάση της, αλλά η βρετανική κυβέρνηση επιθυμεί να παραμείνει σε μια μεταρρυθμισμένη ΕΕ, χωρίς ωστόσο να συμμετέχει στην όλο και πιο στενή Ένωση με την οποία η Καγκελάριος φαίνεται, όπως είπε, να αισθάνεται πιο άνετα. «Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου κάτι τέτοιο ερμηνεύεται ευρέως ως δέσμευση σε μια όλο και στενότερη πολιτική ολοκλήρωση, αυτό το σκεπτικό υποστηρίζεται μόνο από μικρή μερίδα των ψηφοφόρων», εξήγησε.
Αναφερόμενος πάντως στην προσφυγική κρίση, ο Τζορτζ Όσμπορν τόνισε ότι «ο υπόλοιπος κόσμος είναι εντυπωσιασμένος από την γενναιοδωρία και την φιλοξενία» της Γερμανίας.