«Τα μέτρα, όπως είχαν προταθεί επί κυβέρνησης Σαμαρά το 2014, ήταν πολύ λίγα σε σχέση με όσα είχαν προταθεί το 2010. Είχαμε φάει, δηλαδή, το γάιδαρο και έμενε τότε η ουρά και τώρα έχουμε ξανά ένα μικρό γαϊδουράκι μπροστά μας», ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας χαρδούβελης, μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM για το περίφημο e-mail του με τα μέτρα.
Σχολιάζοντας τη στάση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού απέναντι στα προαπαιτούμενα, παρατήρησε πως «τα κόμματα πρέπει να πουν «ναι» στις μεταρρυθμίσεις που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, τη διαφάνεια. Η αντιπολίτευση δεν έχει την πολυτέλεια που είχε η προηγούμενη αντιπολίτευση που έλεγε «όχι σε όλα όσα λέει το Μνημόνιο». Η νέα αντιπολίτευση που είναι τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει την Ελλάδα δεν μπορεί να λέει σε όλα «όχι». Πρέπει να δουν ποιες πολιτικές είναι σοβαρές και πρέπει να γίνουν και ποιες δεν πρέπει να γίνουν. Άρα, πρέπει να δουλέψουν πολύ τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν είναι εύκολη δουλειά, δεν είναι αντιπολίτευση του αέρα.
Τίποτα δεν είναι μύθος. Όταν έχεις να πάρεις δύσκολες αποφάσεις πρέπει να επιλέξεις ποιος θα υποστεί το κόστος αυτών των αποφάσεων. Πρέπει να έχεις σχέδιο. Πιστεύεις ως χώρα ότι πρέπει να επενδύσεις στα παιδιά σου; Θα φορολογήσεις την εκπαίδευση; Άκουσα την Άννα Διαμαντοπούλου το πρωί να λέει ότι οι Φινλανδοί, όταν είχαν προβλήματα πριν από χρόνια, επέλεξαν να επενδύσουν στην εκπαίδευση και όχι να τη φορολογήσουν. Υπάρχει πρόβλημα εκεί. Πρέπει να κρατήσουμε τη νεολαία στη χώρα μας. Τα παιδιά μας θα φύγουν…»
Ο κ. Χαρδούλελης αναφέρθηκε και στις περικοπές στο Δημόσιο, σημειώνοντας ότι «στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δεν έχει μπει χέρι. Όχι τόσο πολύ… Τα αρχικά μέτρα της κυβέρνησης ήταν 90% νέοι φόροι και μόνο 10% μείωση δαπανών. Δεν ήταν 50-50… Είχαν συμβεί πράγματα, αλλά θυμάστε τη «λίστα Πάγκαλου» με τις εταιρείες του Δημοσίου. Ε, λοιπόν, αυτές, ας τις παρακολουθήσει η κυβέρνηση και ας συνεχίσει».
Για την ύφεση στην οικονομία, τέλος, εκτίμησε ότι «το 1,5% είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα απ’ ό,τι το 2,3% και γι’ αυτό θεωρώ ότι το Υπουργείο Οικονομικών, εάν καταφέρει να πείσει την τρόικα ότι πράγματι ο ρυθμός ανάπτυξης δεν θα είναι τόσο άσχημος, ίσως να μην αναγκαστεί να πάρει τόσο δραστικά μέτρα άμεσα. Γι’ αυτό θεωρώ ότι η επίδραση των capital controls θα είναι από εδώ και πέρα και θα επηρεάσει στο πρώτο εξάμηνο (του 2016)».