Το κόστος ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων έναντι χρεοκοπίας εκτινάχθηκε και σήμερα, εν μέσω ανησυχιών για επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Eυρωζώνη.

Το κλίμα έχουν επιβαρύνει δηλώσεις οικονομικών παραγόντων και ευρωπαίων αξιωματούχων, που αφήνουν να εννοηθεί ότι προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, η Ευρωζώνη θα μπορούσε να θεωρήσει αποδεκτό τίμημα ενδεχόμενη βραχυπρόθεσμη επιλεκτική χρεοκοπία της χώρας, στην περίπτωση που οι οίκοι αξιολόγησης εκτιμήσουν ως «πιστωτικό επεισόδιο» κάποιο από τα σχέδια για την συμμετοχή ιδιωτών.

Συγκεκριμένα το κόστος ασφάλισης των ελληνικών τίτλων αυξήθηκε κατά 110 μονάδες βάσης στις 2.200 μονάδες. Αύξηση 95 μονάδων βάσης σημείωσαν και τα CDS της Πορτογαλίας που ανήλθαν στις 863 μονάδες βάσης.

Την ίδια στιγμή κοντά στις 1.000 μονάδες βάσης κινούνται τα spreads τόσο της Πορτογαλίας όσο και της Ιρλανδίας, ενώ στις 1.380 μονάδες βρίσκεται η διαφορά απόδοσης του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου.

Το κλίμα επιβάρυναν οι δηλώσεις του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ πως θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στον ιδιωτικό κλάδο προκειμένου να λάβει μέρος στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσάρλς Νταλάρα μιλώντας στο Bloomberg δήλωσε πως οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομόλογων ίσως είναι πρόθυμοι να διακινδυνέψουν μια σχεδιασμένη και ελεγχόμενη χρεοκοπία για να συνδράμουν στην επίλυση της κρίσης χρέους.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι χρειάζεται μία νέα προσέγγιση, καθώς δεν υπήρξε αποτέλεσμα στις συζητήσεις για μία σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών.