Τυχόν αποτυχία να επιτευχθεί μια συμφωνία, ώστε να αποτραπεί η στάση πληρωμών από το αμερικανικό δημόσιο-τα μεσάνυκτα της 2ας Αυγούστου- «θα προκαλέσει άλλη μία, πιθανόν χειρότερη, ύφεση» στις Ηνωμένες Πολιτείες, επισήμανε σήμερα ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος διερωτάται ευθέως, μήπως είναι αποτελεσματικότερο, να ζητήσει η κυβέρνησή του να τροποποιηθεί η 14η συνταγματική τροπολογία, ώστε να καταστεί δυνατόν, και χωρίς την έγκριση από το Κογκρέσο, η κυβέρνηση να αυξήσει το ανώτατο όριο ομοσπονδιακού δανεισμού.

Ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε την ευχή «τα πράγματα να μη φθάσουν έως εκεί» και, τελικά, να συμφωνήσουν Κογκρέσο και Λευκός Οίκος για την αύξηση του δανεισμού των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ως φέτος δανειστεί 14.300 δισ. δολάρια, τα οποία περί το μέσον του Μαΐου αναλώθηκαν. Έκτοτε, η ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα εφευρίσκει κατά κυριολεξία μεθόδους για να χρηματοδοτηθεί το αμερικανικό δημόσιο.
Με σκοπό -πρώτα- να μειωθεί το κρατικό έλλειμμα, μεταγενέστερα δε να αυξηθεί ο δανεισμός, ο πρόεδρος Ομπάμα επιδιώκει την κατάργηση αρκετών φοροαπαλλαγών, υπέρ των πλουσιοτέρων Αμερικανών, όμως εναντιώνονται -και στη Βουλή Αντιπροσώπων και στη Γερουσία-οι Ρεπουμπλικάνοι.