Πριν μία δεκαετία, η Αργεντινή προχώρησε σε στάση πληρωμών, αποσύνδεσε το πέσο από το δολάριο και πραγματοποίησε μια δραστική υποτίμηση.
Αρχικά ήλθε αντιμέτωπη με ένα ισχυρό σοκ, αλλά έπειτα η οικονομία της πήρε μπροστά.
Οι αξιωματούχοι που χειρίστηκαν την κρίση του 2001 τόνισαν ότι ο δρόμος της λιτότητας δεν είναι βιώσιμος για τη χώρα, ούτε η Ελλάδα είναι Αργεντινή για να ακολουθήσει την ίδια λύση.
«Υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες μεταξύ Αργεντινής και Ελλάδας, όπως η υπερτίμηση, η έλλειψη πειθαρχημένης δημοσιονομικής πολιτικής και η αξιοποίηση της φαινομενικής σταθερότητας για ανάληψη σημαντικού όγκου δανείων», σημείωσε στην αμερικάνικη εφημερίδα ο Αλφόνζο Πρατ – Γκέι, πρόεδρος της Τράπεζας της Αργεντινής την περίοδο 2002 έως 2004.
«Όμως οι ομοιότητες σταματούν εκεί και οι λύσεις που απέδωσαν για εμάς δεν αναμένεται να κάνουν το ίδιο και για την Ελλάδα», συμπλήρωσε.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αποφευχθεί η χρεοκοπία, γιατί κάτι τέτοιο είναι καταστροφή με απρόβλεπτες συνέπειες για την φτώχεια και τους ανέργους, είπε.
«Το επίπεδο των επιτοκίων που φορτώνεται στην Ελλάδα είναι μη διατηρήσιμο και εκτιμώ ότι δεν υπάρχει δημοσιονομική προσαρμογή που θα μπορούσε να αντισταθμίσει το βάρος από τα υψηλά επιτόκια», δήλωσε ο διάδοχος του Πρατ – Γκέι, Ρεντράδο.
Οι τράπεζες πρέπει να επιτρέψουν στην Αθήνα να αναπνεύσει, μειώνοντας τα επιτόκια στο 3% από το 7 έως 8% που είναι σήμερα, συμπλήρωσε.