Ανοιχτά φαίνεται να είναι όλα τα μέτωπα κυβέρνησης και τρόικας για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, τον εφαρμοστικό νόμο αλλά και την επικαιροποίηση του μνημονίου καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών μας αμφισβητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος αλλά και την αποδοτικότητα των μέτρων που θα καλύψουν αρχικά τις αστοχίες του φετινού προϋπολογισμού.
Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικα εξέφρασε έντονη ανησυχία στην ηγεσία του υπουργείο Οικονομικών για το γεγονός ότι από το πρώτο πεντάμηνο Ιανουαρίου -Μαΐου 2011 ο προϋπολογισμός έχει εκτροχιαστεί, με την «μαύρη τρύπα» να ξεπερνά τα 3,1 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου έθεσε ευθέως θέμα επανασχεδιασμού των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που θα πρέπει να γίνουν μέσα στους επόμενου μήνες.
Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου οικονομικών υπεραμύνθηκαν του αρχικού πακέτου μέτρων ύψους 6,4 δισ. ευρώ για το 2011 που είχε παρουσιαστεί επί θητείας Γιώργου Παπακωνσταντίνου, οι εμπειρογνώμονες της τρόικα όμως εξέφρασαν έντονες αμφιβολίες τόσο για την επάρκεια των μέτρων όσο και για την αποδοτικότητα των περισσότερων που προτείνονται.
Ορισμένες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικα απέρριψε παρεμβάσεις ύψους 3,8 δισ. ευρώ (από το συνολικό πακέτο των 6,4 δισ. ευρώ) ως «αμφιβόλου» απόδοσης.
Σημειώνεται ότι από το σύνολο των επιπρόσθετων μέτρων των 6,4 δισ. ευρώ έχουν εξειδικευτεί μόνο τα 4,8 δισ. ευρώ, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν αλλαγή στη δομή του φόρου καπνού, ειδικό φόρο κατανάλωσης στα αναψυκτικά, ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας, ρύθμιση για τα αυθαίρετα, μετάταξη προϊόντων από το 13% στο 23% ΦΠΑ.
Το μεσοπρόθεσμο σχέδιο για την περίοδο 2012-15 προβλέπει μέτρα 22 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα φαίνεται να έχουν αποφασιστεί μέτρα ύψους 19,1 δισ. ευρώ και απαιτούνται περίπου 3 δισ. για την περίοδο 2013-2015, τα οποία θα πρέπει να συμφωνηθούν με την τρόικα. Απαιτείται δηλαδή περαιτέρω εξειδίκευση για παρεμβάσεις περίπου 6,4 δισ. μέτρων.
Τα ανοιχτά «μέτωπα»
1. Η επιβολή ειδικού τέλους υπέρ ακινήτων, μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, αρχικά αποφασίστηκε να μην γίνει πράξη. Όμως οι αντιδράσεις της τρόικα είναι πιθανό να το επαναφέρουν στο προσκήνιο.
2. Η επιβολή ΦΠΑ 23% στα προϊόντα και τις υπηρεσίες εστίασης, αντί για 13% που ήταν έως τώρα.
3. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου στην ακίνητη περιουσία από 400.000 ευρώ στα 200.000 ευρώ. Η αρχική πρόταση ήταν το όριο για τον ΦΑΠ να υποχωρήσει στα 100.000 ευρώ.
Διαβουλεύσεις για τα μέτρα
Όσον αφορά στη φορολογία του πετρελαίου, υπήρξε έντονος προβληματισμός λόγω της πρόβλεψης 400 εκατ. ευρώ από την εξίσωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης. Με αυτό το δεδομένο επιβεβαιώνεται μεν ότι μπαίνει στο «ψυγείο» η εξίσωση των φόρων, αλλά θα αυξηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 61 ευρώ από 21 ευρώ το χιλιόλιτρο, για τη κάλυψη μέρους των 400 εκατ. ευρώ. Επί της ουσίας μιλάμε για μια επιβάρυνση περίπου 5 λεπτών ανά λίτρο, αν συνυπολογίσει κανείς και τον ΦΠΑ 23%.
Οι επόμενες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου θα είναι στην κατεύθυνση της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ και φορολόγησης των επιχειρήσεων, της εφαρμογής νέων τεκμηρίων για τους επιτηδευματίες και της ενίσχυσης των υφιστάμενων για τους μισθωτούς, των αλλαγών στο μέτρο των αποδείξεων όπως η πρόβλεψη μεγαλύτερου συντελεστή κάλυψης του αφορολογήτου.