Άγριες διαπραγματεύσεις μέχρι τελευταία στιγμή με την τρόικα διεξάγει ο υπουργός Οικονομικών καθώς οι διορθωτικές κινήσεις του προκατόχου του όσον αφορά τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος φέρονται να έχουν αφήσει μη πιστοποιημένα έσοδα περίπου 3,8 δισ. ευρώ, από τα 28 δισ. που προβλέπονται συνολικά στο πρόγραμμα.

Αυτή είναι τουλάχιστον η εικόνα που δίνουν βουλευτές – μέλη του ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι σε εξέλιξη και έχει ως αντικείμενο τις ρυθμίσεις που θα περιληφθούν στον εφαρμοστικό νόμο ο οποίος θα πρέπει να πάρει την έγκριση της Βουλής μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις εισηγήσεις που έκανε ο υπουργός στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνονται τα εξής:

– To αφορολόγητου θα κατέβει στα 8.000 ευρώ για όλους και οι μόνοι που μάλλον θα εξαιρεθούν θα είναι τα άτομα ΑΜΕΑ  και οι οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών.

-Εισαγωγή νέου κλιμακίου εισφοράς αλληλεγγύης, με επιβάρυνση 5% για πολύ υψηλά εισοδήματα, πολιτικό προσωπικό (και βουλευτές), διευθύνοντες συμβούλους κλπ.

-Αύξηση 5% στο φόρο του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα δέχτηκε να εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο.

Αντίθετα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο οικονομικό επιτελείο δεν σκέφτονται να πάρουν πίσω ορισμένες διορθωτικές κινήσεις των προκατόχων τους, όπως είναι ο ορισμός του αφορολόγητου για ΦΜΑΠ σε ακίνητη περιουσία με 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία, αν και κάποιες άλλες «διαρροές» κάνουν λόγο για πιέσεις της τρόικας το αφορολόγητο να κατέβει στις 100.000 ευρώ.
Προς το παρόν, πάντως, διατηρείται η πρόθεση να μην επιβληθεί η εισφορά 1 ευρώ για ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.
Βουλευτές υποστήριζαν ότι η συνεδρίαση γίνεται σε καλό κλίμα καθώς «ο υπουργός είναι ειλικρινέστατος, έχει ξεδιπλώσει όλη την ατζέντα και συζητάμε. Προσπαθεί να κάνει πολιτική διαχείριση της δύσκολης κατάστασης».