Την ικανοποίηση από την Ελλάδα των όρων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προϋπόθεση για την εκταμίευση άλλων δόσεων του δανείου προς την Αθήνα, κάτι που, όπως είπε, έχουν αποσαφηνίσει και όλοι οι αρμόδιοι της Ευρωζώνης, τόνισε ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Θεμάτων της αυστριακής Βουλής.
Ο καγκελάριος αναφέρθηκε στη χθεσινοβραδινή ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, σημειώνοντας πως στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο επίκεντρο του οποίου θα βρεθεί το θέμα παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα, αναμένεται να υπάρξει ενημέρωση από τον Γιώργο Παπανδρέου για το πώς και σε ποιο βαθμό, προτίθεται η Ελλάδα να ικανοποιήσει αυτούς τους όρους της ΕΕ.
Ο κ. Φάιμαν ανέφερε πως δεν υπάρχει ακόμη γραπτή δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού ως προς την ικανοποίηση των όρων, ενώ πρόσθεσε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας η ανάγκη για ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις και ταυτόχρονα η ανάγκη για λιτότητα μπορεί να οδηγήσουν σε ένα φαύλο κύκλο.
Στο μεταξύ, τόσο στα χθεσινοβραδινά όσο και στα σημερινά δελτία της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας και της Τηλεόρασης, κυριαρχούσε ως πρώτη είδηση το θέμα της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση, το οποίο είναι επίσης πρωτοσέλιδη είδηση σε αρκετές από τις αυστριακές εφημερίδες που τυπώθηκαν μετά το πέρας της ψηφοφορίας στην ελληνική Βουλή.
Στα περισσότερα δημοσιεύματα η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σχολιάζεται ως «ξεπέρασμα του πρώτου εμποδίου» και γίνεται η επισήμανση ότι τώρα ακολουθεί η προσπάθεια για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Χαρακτηριστικοί είναι και οι τίτλοι των σχετικών δημοσιευμάτων όπως «Η δυσκολία επιλογής για τους Έλληνες» στη μεγαλύτερης κυκλοφορίας «Κρόνεν Τσάιτουνγκ», «Η κυβέρνηση ξεπερνά το πρώτο εμπόδιο» στην ευρείας κυκλοφορίας «Κουρίρ», «Η στιγμή της αλήθειας» στη «Βίνερ Τσάιτουνγκ», ή «Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης ακολουθεί ο αγώνας για το πακέτο λιτότητας» στη «Ντερ Στάνταρντ».
Σε ανταποκρίσεις της «Ντερ Στάνταρντ» από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες επισημαίνεται η δυσαρέσκεια μέχρι και οργή των Ευρωπαίων εταίρων με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, όπως σημειώνεται, έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Παρατίθενται οι γνωστές δηλώσεις και χαρακτηρισμοί του Σουηδού υπουργού Οικονομικών για τη στάση του κ. Σαμαρά, όπως επίσης και η κριτική κατά της Νέας Δημοκρατίας από τον αρχηγό της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας.