Σε ισχύ τίθεται από την Δευτέρα το νέο καθεστώς ΦΠΑ. Ο κανονικός συντελεστής και ο μειωμένος συντελεστής παραμένουν 23% και 13%, αντίστοιχα, ενώ ο υπέρ-μειωμένος συντελεστής διαμορφώνεται σε 6%. Δείτε αναλυτικά σε ποια προϊόντα και υπηρεσίες αυξάνεται ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας.

Στο μειωμένο συντελεστή 13% συνεχίζουν να υπάγονται τα ακόλουθα προϊόντα:

-Κρέατα βρώσιμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα από χοιροειδή προβατοειδή ή αιγοειδή, πετεινούς, κότες, γαλοπούλες και κουνέλια

-ψάρια, φιλέτα και σάρκα ψαριών, νωπά διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα και από τα μαλάκια (σουπιές, χταπόδια και καλαμάρια)

-γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα

-φυτά ζωντανά, μοσχεύματα και μπόλια

-λαχανικά, καρποί και φρούτα βρώσιμα

-δημητριακά, άμυλα και προϊόντα αλευροποιίας
-ελαιόλαδο

-παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών

-ψωμί

-ζυμαρικά

-νερά φυσικά

-φαρμακευτικά προϊόντα

-καθετήρες, σύριγγες, είδη και συσκευές ορθοπεδικής

-ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο του Κεφαλαίου 27 του Δασμολογίου

-είδη για αναπήρους

Στον κανονικό συντελεστή 23% (από 13%) μετατάσσονται τα ακόλουθα προϊόντα:

-κρέατα βρώσιμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα από βοοειδή, κρέατα και παραπροϊόντα σφαγίων,

-μαλακόστρακα και μαλάκια (εκτός από χταπόδια, σουπιές και καλαμάρια), συκώτια, αυγά και σπέρματα

-άνθη

-καφές, τσάι, ματέ και μπαχαρικά

-μαστίχα, πηκτικές και πηκτινικές ενώσεις

-λάδια (εκτός από το ελαιόλαδο)

-παρασκευάσματα κρεάτων, ψαριών, μαλακίων και μαλακόστρακων

-ζάχαρη και παρασκευάσματα ζάχαρης

-κακάο και παρασκευάσματα κακάο

-παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα και το γάλα

-παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων

-ξίδια και υποκατάστατα αυτών

-αλάτι και θαλασσινό νερό

-καυσόξυλα

-λιπάσματα

-εντομοκτόνα

-προφυλακτικά

-σερβιέτες και λοιπά είδη για την υγιεινή της γυναίκας

-κτηνοτροφικά προϊόντα

-Εισιτήρια εκδηλώσεων

-Υπηρεσίες συγγραφέων και καλλιτεχνών

-Υπηρεσίες για τη γεωργική παραγωγή

-Εστίαση

-Υπηρεσίες γραφείων κηδειών

-Οι μη απαλλασσόμενες ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες.

-Λόγω της κατάργησης της σχετικής απαλλαγής, οι υπηρεσίες που παρέχονται από φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, τα κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών υπάγονται στο συντελεστή 23%.

Έτσι, αν κάποιος αγοράσει σήμερα στο κρεοπωλείο κιμά μισό- μισό μοσχαρίσιο και χοιρινό θα πρέπει για τον μεν χοιρινό να επιβαρυνθεί με 13% για τον μεν μοσχαρίσιο με 23%.

Αν αγοράσει σουβλάκια χοιρινά από το κρεοπωλείο θα χρεωθεί ΦΠΑ 13% αλλά αν τα σουβλάκια είναι απλώς αλατισμένα ή είναι «εμπλουτισμένα» με πιπεριές, αυτόματα ο ΦΠΑ πετάει στο 23%.

Για το κοτόπουλο αν είναι ολόκληρο ή τεμαχισμένο 13% αλλά αν είναι παναρισμένο 23%.

Στο φαστ φουντ, το νερό αν καταναλωθεί στο κατάστημα έχει ΦΠΑ 23%. Αν αγοράςεις ένα μπουκαλάκι και το πιεις στο πεζοδρόμιο, έχει 13%.

Όσον αφορά τα μακαρόνια, το σπαγγέτι παραμένει στο 13%. Αν όμως πρόκειται για τορτελίνια, με γέμιση τυριού ή προσούτο ο ΦΠΑ ανεβαίνει στο 23%. Ευτυχώς, τα «χρωματιστά» μακαρόνια – με ντομάτα, σπανάκι ή καρότο παραμένουν στο 13%.

Το απλό κουλούρι έχει ΦΠΑ 13%. Αν έχει τυρί, ελιές ή σταφίδες ανεβαίνει στο 23%.

Τα παραδείγματα προκύπτουν από την αναλυτική εγκύκλιο την οποία εξέδωσε η ΓΓΔΕ Κ. Σαββαϊδου κατ’ εφαρμογή των διατάξεων που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή.

Αναλυτικά τα παραδείγματα της εγκυκλίου:

– Κρέατα:

Κρέας χοιρινό νωπό, κατεψυγμένο ή διατηρημένο με απλή ψύξη, συσκευασμένο ή μη, ολόκληρο, σε τεμάχια ή μέρη, με κόκαλα ή μη: (Δ.Κ. ΕΧ0203): 13%

Σουβλάκι χοιρινό κρεοπωλείου χωρίς προσθήκες ή άλλη επεξεργασία: 13%

Σουβλάκι χοιρινό κρεοπωλείου με προσθήκες π.χ. αλατισμένο, με ελιές, πιπεριές, ντομάτες, μπέικον κλπ, ή προψημένο ή αλλιώς παρασκευασμένο.: 23%

Κιμάς μεικτός π.χ. χοιρινό – μοσχάρι: κατά περίπτωση ανάλογα με την περιεκτικότητα – άνω του 50% χοιρινό: 13%, αλλιώς: 23%

Μπριζόλες χοιρινές, νωπές, κατεψυγμένες ή διατηρημένες με απλή ψύξη, όχι αλλιώς επεξεργασμένες (Δ.Κ. ΕΧ0203): 13%

Τεμάχια κοτόπουλου, π.χ. στήθος ή μπούτι, κατεψυγμένο ή διατηρημένο με απλή ψύξη, συσκευασμένο ή μη, αλλά όχι αλλιώς επεξεργασμένο (Δ.Κ.ΕΧ 0207): 13%

Τεμάχια κοτόπουλου παναρισμένα, ψημένα ή προψημένα ή αλλιώς επεξεργασμένα (Δ.Κ. ΕΧ1602): 23%

Εντόσθια, λουκάνικα, λαρδί, μπέικον, αλλαντικά κλπ. από οποιοδήποτε κρέας (1601, ΕΧ0209): 23%

Κρέας αλατισμένο, αποξηραμένο ή καπνιστό (Δ.Κ.ΕΧ 0210): 23%

Κιμάς χοιρινός νωπός, διατηρημένος με απλή ψύξη ή κατεψυγμένος, χωρίς περαιτέρω προσθήκες ή επεξεργασία (Δ.Κ.ΕΧ 0203): 13%

Μπιφτέκια από χοιρινό κρέας, παραγεμισμένα (π.χ. με τυρί), κατεψυγμένα, νωπά, με απλή ψύξη, ψημένα ή προψημένα, ή αλλιώς επεξεργασμένα (Κεφ. 16): 23%

Κρέας από μοσχάρι, σε οποιαδήποτε μορφή: (Δ.Κ. 0202, 0203): 23%

Κρέας από: άλογο, φραγκόκοτες, πάπιες, χήνες, περιστέρια και λοιπά πτηνά, φάλαινες, φώκιες, τάρανδο, κυνηγιού (πλην κουνελιού), βατράχου, ερπετών κλπ., σε οποιαδήποτε μορφή, βρώσιμα (Δ.Κ.ΕΧ0207, ΕΧ0208): 23%

Πατέ, φουά γκρά κλπ. 23%

Έντερα, κύστες, στομάχια ζώων, τένοντες, κατάλοιπα ψαριών, σπόγγοι φυσικοί και παρόμοια (0504, 0511): 23%

Κονσέρβες και λοιπά παρασκευάσματα διατροφής κάθε είδους από κρέας κάθε τύπου (Κεφ. 16): 23%

(2)όπου αναφέρεται ο όρος «χοιρινό», το παράδειγμα ισχύει κατ’ αντιστοιχία και για τα λοιπά κρέατα που αναφέρονται στην παρ. 1 του Παρ. ΙΙΙ Ν.2960/00, ήτοι: κοτόπουλο, γαλοπούλα, αρνί, κατσίκι και κουνέλι.

– Ψάρια – υδρόβια :

Ψάρια ζωντανά κάθε είδους (0301): 23%

Ψάρια κάθε είδους, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα (0302, ΕΧ0303): 13%

Φιλέτα ή άλλη σάρκα ψαριών κάθε είδους, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα, όχι αλεσμένα (ΕΧ0304): 13%

Συκώτια, αυγά και σπέρματα ψαριών (π.χ. χαβιάρι): 23%

Ψάρια κάθε είδους, φιλέτα και σάρκα ψαριών, αποξηραμένα, αλατισμένα ή σε άρμη, καπνιστά, αλεσμένα, ή αλλιώς επεξεργασμένα (ΕΧ0304, 0305): 23%

Αλεύρια και σκόνες ψαριών βρώσιμα: 23%

Πτερύγια, κεφάλια, ουρές, πτερύγια, εντόσθια κλπ. ψαριών, βρώσιμα (ΕΧ0305): 23%

Μαλακόστρακα κάθε είδους, όπως καραβίδες, αστακοί, καβούρια, γαρίδες κλπ., σε οποιαδήποτε μορφή, αλεύρια και σκόνες αυτών (0306): 23%

Χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα (καλαμαράκια) και σουπιές, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα (ΕΧ0307): 13%

Χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα (καλαμαράκια) και σουπιές, αποξηραμένα, αλατισμένα ή σε άρμη, καπνιστά ή αλλιώς επεξεργασμένα, αλεύρια και σκόνες αυτών (ΕΧ0307): 23%

Άλλα μαλάκια και ασπόνδυλα υδρόβια, όπως μύδια, στρείδια, χτένια, σαλιγκάρια, κυδώνια, μέδουσες, αχινοί κλπ., σε οποιαδήποτε μορφή (ΕΧ0307, 0308): 23%

Ψάρια και κάθε άλλο είδος του κεφαλαίου 3, ψημένα ή προψημένα: 23%

Κονσέρβες και λοιπά παρασκευάσματα διατροφής κάθε είδους από ψάρια, μαλακόστρακα και άλλα ασπόνδυλα υδρόβια (Κεφ. 16): 23%

Γαλακτοκομικά, μέλι και αυγά:

Γάλα φρέσκο ή συμπυκνωμένο, έστω και με προσθήκη ζάχαρης (π.χ. εβαπορέ) (ΕΧ0401, ΕΧ0402): 13%

Γάλα σε σκόνη (ΕΧ040, ΕΧ0402): 13%

Ροφήματα με βάση το γάλα, π.χ. γάλα με κακάο ή με προσθήκη αρωματικών ή άλλων ουσιών (π.χ. ροφήματα με γάλα με γεύση φράουλας ή μπανάνας, με καφέ, με καραμέλα, με γεύση βανίλια κλπ.), σε οποιαδήποτε μορφή (ΕΧ2202): 23%

Κρέμα γάλακτος (ανθόγαλα) (ΕΧ0401, ΕΧ0402): 13%

Βούτυρο γάλακτος και άλλες λιπαρές ουσίες για επάλειψη από γάλα (0405): 13%

Μαργαρίνη (ΕΧ1517): 23%

Γιαούρτι απλό (σκέτο), πρόβειο ή αγελαδινό, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών και ουσιών ή αρωματισμένων (ΕΧ0403): 13%

Γιαούρτι με μέλι, με δημητριακά, με μούσλι κλπ (ΕΧ0403).: 13%

Επιδόρπια γιαουρτιού με κακάο, με φρούτα, με μπισκότα, με βανίλια, με καραμέλα κλπ., (ΕΧ0403): 13%

Κεφίρ: 13%

Βουτυρόγαλα, πηγμένο γάλα και πηγμένη κρέμα: 13%

Κρέμες από γάλα κάθε είδους (ΕΧ0403): 13%

Ορός γάλακτος: 13%

Τυριά κάθε είδους (Δ.Κ. 0406): 13%

Αυγά πτηνών: (Δ.Κ. 0407): 13%

Μέλι φυσικό ανεξάρτητα από τη συσκευασία του (Δ.Κ. 0408): 13%

– Φυτά και άνθη. Λαχανικά, καρποί και φρούτα:

Βολβοί, κόνδυλοι, ριζώματα κλπ., φυτά φυτωρίου (Δ.Κ. 0601): 23%

Άνθη, μπουκέτα, ανθοδέσμες, φυλλώματα κλπ. για διακόσμηση (0603, 0604): 23%

Άλλα φυτά ζωντανά, μοσχεύματα και μπόλια (Δ.Κ. ΕΧ1602): 13% Φύτρα μανιταριών (Δ.Κ. ΕΧ 0602): 23%

Λαχανικά, φυτά, ρίζες και κόνδυλοι βρώσιμα, (κομμένα ή μη) όπως: πατάτες, ντομάτες, κρεμμύδια, λάχανα, μαρούλια, καρότα, αγγούρια, μελιτζάνες, αγγινάρες, σέλινο, πιπεριές, σπανάκι, κολοκύθια, όσπρια, ελιές κλπ., νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη, κατεψυγμένα ή προσωρινά διατηρημένα (Δ.Κ. 0701 έως 0713): 13%

Σαλάτες λαχανικών κομμένες και συσκευασμένες, χωρίς καμία προσθήκη ή άλλη επεξεργασία (Κεφ. 7): 13%

Σαλάτες λαχανικών κομμένες και συσκευασμένες, με προσθήκες (π.χ. σως, τυρί, αλλαντικά κλπ.) ή με άλλη επεξεργασία (ΕΧ 2106): 23%

Ρίζες μανιόκας και σαλεπιού, κόνδυλοι ηλίανθου, γλυκοπατάτες και λοιπές ρίζες και κόνδυλοι υψηλής περιεκτικότητας σε άμυλο ή ινουλίνη, σε οποιαδήποτε μορφή (Δ.Κ. 0714): 23%

Καρποί και φρούτα βρώσιμα κάθε είδους, νωπά, ξερά, αποξεραμένα ή κατεψυγμένα (Δ.Κ. 0801 έως 0813): 13%

Φλούδες εσπεριδοειδών ή πεπονιών σε οποιαδήποτε μορφή (0814): 23%

– Καφές και μπαχαρικά, δημητριακά και αλεύρι, καρποί ελαιώδεις:

Καφές, τσάι, ματέ (0901, 0902, 0903): 23%

Μπαχαρικά: πιπέρι, βανίλια, κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, γλυκάνισο, μάραθος, κύμινο, κορίανδρος, κρόκος, δάφνη, θυμάρι, κάρι κλπ. (0904 έως 0910): 23%

Δημητριακά: σιτάρι, σιμιγδάλι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, ρύζι, σόργο, φαγόπυρο, κεχρί κλπ. (1001 έως 1008): 13%

Παρασκευάσματα διατροφής με βάση τα δημητριακά, κάθε τύπου (π.χ. ρυζόγαλο) (Κεφ. 19): 23%

Αλεύρια κάθε είδους, πληγούρια, σιμιγδάλια, σπόροι δημητριακών, βύνη, άμυλα (1101 έως 1107, ΕΧ1108): 13%

Ινουλίνη, γλουτένη (ΕΧ1108, 1109): 23%

Καρποί ελαιώδεις και άλλα σπέρματα και καρποί (Δ.Κ. 1201-1209): 23%

Αρτεμισία, βασιλικός, χαμομήλι κλπ. (1211): 23%

Χαρούπια, ζαχαρότευτλα κλπ: 23%

Άχυρα, τεύτλα, χορτονομές κλπ. (Δ.Κ. 1213, 1214): 23%

Μαστίχα και πηκτικές ύλες (Δ.Κ. 1301, 1302): 23%

Ελαιόλαδο και τα κλάσματά του, και άλλα λάδια αποκλειστικά από ελιές (Δ.Κ. 1509, 1510): 13%

Όλα τα λοιπά λάδια (σπορέλαιο, ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, φοινικέλαιο κλπ.): 23%

– Ζάχαρη, κακάο, ψωμί, ζυμαρικά, λοιπά παρασκευάσματα διατροφής:

Ζάχαρη, λοιπά σάκχαρα κάθε είδους και μελάσες (Δ.Κ. 1701, 1702, 1703): 23%

Τσίχλες, καραμέλες, ζαχαρωτά, αμυγδαλόπαστα, κουφέτα, λουκούμια, πάστες φρούτων, ζελέδες, μαρόν-γλασέ και λοιπά ζαχαρώδη προϊόντα (Δ.Κ. 1704): 23%

Κακάο σε κάθε μορφή (σπόροι, κελύφη, σκόνη, βούτυρο, πάστα κλπ.) (Δ.Κ. 1801 έως 1805): 23%

Σοκολάτες κάθε τύπου, σοκολατάκια, καραμέλες σοκολάτας και παρόμοια είδη (Δ.Κ. 1806): 23%

Πολτοί για επάλειψη με κακάο (Δ.Κ. 1806): 23% Παρασκευάσματα για ποτά με κακάο (Δ.Κ. 1806): 23%

Παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών συσκευασμένα για τη λιανική πώληση (π.χ. βρεφικές κρέμες, πολτοί σε βαζάκια, βρεφικά παρασκευάσματα με βάση το γάλα κλπ.) (Δ.Κ. ΕΧ1901): 13%

Εκχυλίσματα βύνης (Δ.Κ. 1901): 23%

Ζυμαρικά απλά κάθε τύπου, όπως σπαγγέτι, ταλιατέλες, χυλοπίτες, κοφτό μακαρονάκι, κριθαράκι, πένες, κλπ. (Δ.Κ. ΕΧ1902): 13%

Ζυμαρικά παραγεμισμένα ή αλλιώς επεξεργασμένα, όπως π.χ. τορτελίνια με κρέας ή τυρί ή σπανάκι κλπ. (Δ.Κ. ΕΞ1902): 23%

Ζυμαρικά με γεύσεις αλλά όχι παραγεμισμένα, π.χ. ντομάτα, καρότο ή σπανάκι (χρωματιστά) (Δ.Κ. ΕΧ1902): 13%

Αράπικο σιμιγδάλι (κους-κους) (Δ.Κ. ΕΧ1902): 23%

Νιφάδες δημητριακών τύπου κορν-φλέικς κάθε τύπου, δηλ. σε νιφάδες ή κόκκους κλπ. (Δ.Κ. ΕΧ1904): 23%

Μπάρες δημητριακών κάθε τύπου (Δ.Κ. ΕΧ1904): 23%

Πλιγούρι (Δ.Κ. ΕΧ1904): 23%

Ψωμί απλό κάθε τύπου (λευκό, μαύρο, πολύσπορο, χωριάτικο, προζύμι, καλαμποκιού κλπ.), χωρίς καρυκεύματα, μη παραγεμισμένο ή αλλιώς επεξεργασμένο. Συμπεριλαμβάνεται το ψωμί που κόβεται σε φέτες και συσκευάζεται από φούρνους (δηλ. μη τυποποιημένο) χωρίς περαιτέρω επεξεργασία (Δ.Κ. ΕΧ1905): 13% (πχ τύπου τοστ)

Ψωμί σε φέτες (π.χ. τύπου τοστ) τυποποιημένο – επεξεργασμένο, κάθε τύπου (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%

Ψωμιά με γέμιση και καρυκεύματα, π.χ. σταφιδόψωμα, ελιόψωμα, τυρόψωμα, λαδόψωμα, με παπαρουνόσπορο, κλπ. (ΕΧ1905): 23%

Όστιες και άζυμο ψωμί (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%

Κουλούρια ψωμιού απλά, χωρίς γέμιση ή καρυκεύματα ή άλλη επεξεργασία (ΕΧ1905): 13%

Κουλούρια ψωμιού με τυρί, με σταφίδες κλπ. (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%

Ψωμί φρυγανισμένο (φρυγανιές) κάθε τύπου (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%

Γκοφρέτες, κέηκ, μπισκότα, κράκερς, πατατάκια, γαριδάκια και κάθε τύπου παρόμοια προϊόντα (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%

Τυρόπιτες, σπανακόπιτες, πίτες, πίτσες και παρόμοια (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%

Γλυκά κουταλιού, παστέλια και άλλα παρόμοια είδη με ξηρούς καρπούς, μαρμελάδες και κομπόστες φρούτων, πολτοί φρούτων, και κάθε είδους παρασκευάσματα φρούτων, καρπών και λαχανικών (Κεφ. 20): 23%

Σάλτσες, σούπες, ζωμοί και παρόμοια (Δ.Κ. 2103, 2104): 23%

Ζύμες (Δ.Κ. 2102): 23%

Βάσεις για ποτά και σιρόπια (Δ.Κ. 2106): 23%

Παγωτά (Δ.Κ. 2105): 23%

Ξίδια κάθε τύπου (Δ.Κ. 2209): 23%

Αλάτι (Δ.Κ. 2501): 23%

– Ροφήματα

Νερό, χωρίς προσθήκη γλυκαντικών, μη αρωματισμένο, μη αεριούχο (Δ.Κ. ΕΧ2201): 13%

Άλλα νερά αεριούχα, με προσθήκη γλυκαντικών ή αρωματισμένα, και αναψυκτικά κάθε τύπου (Δ.Κ.ΕΧ 2201): 23%

Χυμοί φρούτων κάθε τύπου (Δ.Κ. 2009): 23%

Έτοιμα ροφήματα κάθε τύπου, π.χ. με βάση τον καφέ, το τσάι, το γάλα, γάλα σόγιας, γάλα καρύδας κλπ. (Δ.Κ. ΕΧ2202): 23%

Μπύρα, κρασί και κάθε είδους αλκοολούχα ποτά (Δ.Κ. 2203 έως 2208): 23%

– Φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές συσκευές

Εμβόλια και φάρμακα για την ιατρική του ανθρώπου (Δ.Κ. ΕΧ3002, ΕΧ3003, ΕΧ3004): 6%

Φάρμακα και εμβόλια για κτηνιατρικούς σκοπούς (Δ.Κ. ΕΧ3002, ΕΧ3003, ΕΧ3004): 13%

Γάζες, βάτες, επίδεσμοι, τσιρότα και παρόμοια είδη για ιατρικούς ή χειρουργικούς σκοπούς (Δ.Κ. 3005): 13%

Αποστειρωμένα ράμματα, αντιδραστήρια για τον προσδιορισμό των ομάδων αίματος ή για χρήση πάνω στον ασθενή, σκιατικά παρασκευάσματα, τσιμέντα για σφράγισμα δοντιών ή αποκατάσταση οστών, θήκες και κουτιά-φαρμακεία, είδη για περιπτώσεις παρά φύση έδρας και παρόμοια είδη (Δ.Κ. 3006): 13%

Σερβιέτες, ταμπόν, πάνες για μωρά και παρόμοια είδη (Δ.Κ. 9619): 23%

Προφυλακτικά (Δ.Κ. ΕΧ4014): 23%

Είδη και συσκευές ορθοπεδικής και λοιπά είδη της Δ.Κ. 9021 του Δασμολογίου, πλην των μερών (Δ.Κ. ΕΧ9021): 13%

Καθετήρες, βελόνες ινσουλίνης, βελόνες τεχνητού νεφρού, σύριγγες σίτισης, ενδομήτρια αντισυλληπτικά, πιεσόμετρα ομιλούντα (Δ.Κ. ΕΧ9018): 13%

– Έντυπα

Βιβλία (Δ.Κ. 4901): 6%

Εφημερίδες και περιοδικά (Δ.Κ. 4902): 6%

Βιβλία για παιδιά (Δ.Κ. ΕΧ4903): 6%

Φυλλάδια και άλλα έντυπα (Δ.Κ. ΕΧ4901): 23%

Λευκώματα για χρωματισμό για παιδιά (Δ.Κ. ΕΧ4903): 23%

Μουσική χειρόγραφη ή τυπωμένη (Δ.Κ. 4904): 23%

Χάρτες (Δ.Κ.4905): 23%

Όλα τα λοιπά έντυπα είδη του Κεφ. 49: 23%

– Λοιπά προϊόντα:

Απορρίμματα βιομηχανιών διατροφής, τροφές για ζώα και παρόμοια είδη (Κεφ. 23): 23%

Ραδιενεργά προϊόντα (Δ.Κ. 2844): 23% Λιπάσματα (Κεφ. 31): 23%

Μείγματα ευωδών ουσιών για τις βιομηχανίες ειδών διατροφής (Δ.Κ. ΕΧ3302): 23%

Εντομοκτόνα, ποντικοφάρμακα, μυκητοκτόνα, παρασιτοκτόνα, απολυμαντικά και παρόμοια προϊόντα, κάθε τύπου (Δ.Κ.ΕΧ3808): 23%

Καυσόξυλα (Δ.Κ. ΕΧ4401): 23%

Έργα τέχνης, συλλογές και αρχαιότητες (Κεφ. 97): 23%

Ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο (Δ.Κ. 2716, 2711): 13%

– Είδη για αναπήρους

Αυτοκίνητα για τη μεταφορά 10 προσώπων ή περισσότερων για μεταφορά αναπήρων (Δ.Κ. ΕΧ8702): 23%

Γραφομηχανές BRAILLE: 23%

Αμαξάκια και παρόμοια οχήματα για αναπήρους και ανταλλακτικά (Δ.Κ. 8713, ΕΧ8714): 13%

Όλα τα λοιπά είδη για αναπήρους που περιλαμβάνονταν στις παρ. 56 και 57 πρ. Παρ. ΙΙΙ Ν.2658/87: 13%