Είναι λογικό να υπάρξει μείωση των επιτοκίων στα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Όλι Ρεν.
«Η άποψη της Επιτροπής είναι ότι τα επιτόκια των προγραμμάτων στήριξης της Ε.Ε και του ΔΝΤ πρέπει να βασίζονται στον υπολογισμό της βιωσιμότητας του χρέους και όχι στον ηθικό κίνδυνο» δήλωσε ο κ. Ρεν και πρόσθεσε ότι «κατά συνέπεια θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει ισότιμη μείωση των επιτοκίων για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία στα προγράμματα που μόλις συμφωνήθηκαν».
Ο κ. Ρεν ανέφερε ότι η μείωση των επιτοκίων πρέπει να εγκριθεί από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και ότι απαιτεί την ομόφωνη απόφαση των κρατών μελών.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του Eurogroup, καθώς και ο Όλι Ρεν, διαβεβαίωσαν πως ουδέποτε τέθηκε θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ούτε και της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με την περικοπή της αξίας των κρατικών ομολόγων. Ο κ. Γιούνκερ, μάλιστα, χαρακτήρισε τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα αναγκαίες.
Οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες δήλωσαν ακόμη πως θεωρούν την πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα, κυρίως από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαραίτητη, προκειμένου να προχωρήσει ομαλά το πρόγραμμα για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι στην παρούσα φάση διακυβεύεται η τύχη της Ελλάδας και όχι η τύχη κάποιων κομμάτων, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την τελική έκβαση της κρίσης στην Ελλάδα και τόνισε χαρακτηριστικά ότι για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία δεν ανησυχεί ιδιαίτερα, διότι οι εκεί πολιτικές δυνάμεις έχουν κατανοήσει πλήρως ότι προέχει η σωτηρία των χωρών τους και όχι οι κομματικές αντιπαραθέσεις.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, επεσήμανε τον κίνδυνο η κρίση στην Ελλάδα να καθυστερήσει την έξοδο της Ιρλανδίας στις αγορές.
«Έχουμε παρατηρήσει κατά το παρελθόν ότι κάποιες φορές οι αγορές αντιδρούν όχι μόνο στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται μια χώρα, αλλά προχωρούν σε ορισμένες γενικεύσεις και από την άποψη αυτή υπάρχει ένα ρίσκο», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο στους δημοσιογράφους.
«Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για να δουλέψουμε με τους συνεργάτες μας στην Ελλάδα» υποστήριξε ο κ. Μπαρόζο.