Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμα «επίσημη» θέση της Ουάσινγκτον σε ό,τι αφορά την διαδοχή του Ντομινίκ Στρος-Καν στη διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ωστόσο, πρόσθεσε, οι Ηνωμένες Πολιτείες «ανεπίσημα» καλωσορίζουν τις υποψηφιότητες γυναικών οι οποίες διαθέτουν τα προσόντα για να αναλάβουν την ηγεσία διεθνών οργανισμών όπως το ΔΝΤ.
Η Κλίντον έκανε την δήλωση αυτή ερωτηθείσα σχετικά με την υποψηφιότητα της 55χρονης Γαλλίδας υπουργού Οικονομίας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ανακοίνωσε επίσημα ότι διεκδικεί τη θέση κι υποστηρίζεται από τις ισχυρότερες χώρες της ΕΕ.
Ο μόνος άλλος γνωστός υποψήφιος είναι ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Μεξικού Αγκουστίν Κάρστενς.
την ίδια συνέντευξη Τύπου η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε «όλες τις πλευρές» να σταματήσουν «αμέσως» τη βία στην Υεμένη, απαιτώντας εκ νέου την αποχώρηση του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.
«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για συγκρούσεις οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Καλούμε όλες τις πλευρές να σταματήσουν τη βία», δήλωσε. Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στη χώρα «ευμετάβλητη» η κ. Κλίντον επανέλαβε πως οι ΗΠΑ «συνεχίζουν να επιδιώκουν μια Υεμένη σταθερή και ενωμένη και να επιδιώκουν την αποχώρηση του προέδρου Σάλεχ».
Κατηγόρησε τον πρόεδρο της Υεμένης ότι «αθέτησε τις δεσμεύσεις τις οποίες είχε κάνει» και τον «κάλεσε για μια ακόμη φορά να τις τιμήσει».
Η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κλίντον είπε εξάλλου στην διάρκεια της συνέντευξης ότι το Πακιστάν έχει υπάρξει καλός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον είναι «έτοιμη και πρόθυμη» να βοηθήσει το Ισλαμαμπάντ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στο δικό του έδαφος.
Πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα σύνολο προσδοκιών «σε όλο το φάσμα» όσον αφορά την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει το Πακιστάν, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.