Απολύτως αντιρεαλιστικό σενάριο, που η εφαρμογή του θα προκαλέσει ολέθριες επιπτώσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες της Ευρωζώνης, χαρακτήρισε ο ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Όλι Ρεν, το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής με τις προϋποθέσεις εξόδου από την κρίση χωρών όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, ο Επίτροπος υποστήριξε ότι όλοι όσοι υποστηρίζουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αγνοούν τις ολέθριες επιπτώσεις που θα έχει μία τέτοια αναδιάρθρωση, τόσο για την ίδια την ελληνική οικονομία όσο και για την Ευρώπη γενικότερα.

«Είναι επείγον και απαραίτητο να αφήσουν κατά μέρος τις εσωτερικές έριδες και να επιτευχθεί η στήριξη του προγράμματος για την ανάρρωση της Ελλάδας», πρόσθεσε ο κ. Ρεν και συνέχισε: «Είναι ψευδαίσθηση η άποψη ότι υπάρχουν εναλλακτικές για την οικονομική μεταρρύθμιση. Πρόκειται επομένως για ένα τεστ αξιοπιστίας των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων, και κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, και συνεπώς της θέλησης του ελληνικού λαού».

Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της ΕΕ, τόνισε ότι: «κύριο μέλημα της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ είναι ο περιορισμός των κρατικών χρεών χωρών-μελών και η ενίσχυση της ανάκαμψης στην πραγματική οικονομία».

«Ακόμη κάποιοι ισχυρίζονται ότι η διαχείριση της κρίσης όσον αφορά την Ελλάδα αποτυγχάνει. Διαφωνώ με την άποψη αυτή. Ο κύριος στόχος μας, της στρατηγικής μας, είναι να αποτρέψουμε μία ακόμη καρδιακή προσβολή, του είδους που προκάλεσε η χρεοκοπία της Lehman Brothers που οδήγησε στην οικονομική κρίση και ύφεση διεθνώς», συνέχισε ο Ευρωπαίος επίτροπος, σημειώνοντας ότι «επιτύχαμε να βάλουμε φραγμό στις επιθέσεις στις αγορές κρατικού χρέους στις 3 χώρες του προγράμματος».