Στη δυσκολία που έχει η ΕΕ να λύσει το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας αναφέρεται μακροσκελές δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, με τίτλο «Η ελληνική τραγωδία της Ευρώπης».
Το δημοσίευμα αναφέρεται σε μία σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που έγινε εφέτος στις 14 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, όπου ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, φέρεται να κατηγόρησε τους υπουργούς Οικονομικών ότι «πυροβόλησαν το πόδι τους» με το να διαρρεύσουν την ιδέα της επαναγοράς και απόσυρσης ελληνικού χρέους.
Ο προεδρεύων στη σύσκεψη, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, φέρεται να υπενθύμισε στους συμμετέχοντες ότι είναι σημαντικό να δώσουν δημόσια ένα θετικό και ενιαίο μήνυμα για το πρόβλημα της Ελλάδας, ενώ η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε, σύμφωνα με τα εμπιστευτικά πρακτικά της συνάντησης, ότι πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος η συζήτηση για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει συνέπειες πέραν του ελέγχου της Ευρωζώνης και των μελών της. «Δεν μπορείς να χτυπήσεις έναν ελέφαντα, λιγάκι», φέρεται ότι είπε.
Στη συνέχεια, το δημοσίευμα αναφέρεται σε πληροφορίες του Ρόιτερ ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξετάζουν τώρα να δώσουν επιπλέον οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα και να χαλαρώσουν τους όρους των υφιστάμενων δανείων, πιθανόν σε συνδυασμό με την «εθελοντική» εμπλοκή των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτή η στρατηγική θα μεταθέσει μόνο το πραγματικό πρόβλημα για μία μεταγενέστερη ημερομηνία, καθώς οι περισσότεροι οικονομολόγοι σήμερα πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν θα αναδυθεί από την καθοδική της πορεία, χωρίς μία επιθετική αναδιάρθρωση που θα επιβάλει στους ιδιώτες κατόχους των ομολόγων να δεχθούν ζημιά της τάξης του 50% ή περισσότερο. Η μόνη προφανής εναλλακτική λύση, αναφέρεται, θα ήταν η οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας από την ΕΕ για πολλά χρόνια, αλλά η λύση αυτή δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας, με δεδομένη την αυξανόμενη αντίθεση στο ενδεχόμενο αυτό από τις χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κρίση χρέους της Ελλάδας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρωζώνη από την ίδρυσή της, πριν από 12 χρόνια. Τα θέματα της ΟΝΕ ήταν πάντα περισσότερο γύρω από την πολιτική παρά από τα οικονομικά, συνεχίζει το Ρόιτερ, και οι δύο αυτοί παράγοντες – πολιτική και οικονομία – βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης, η οποία μπορεί τελικά να αναγκάσει την Ελλάδα και τις άλλες ευάλωτες χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, να εξετάσουν την έξοδό τους από την Ευρωζώνη.
Οι συντάκτες του δημοσιεύματος αναφέρουν ότι λίγοι ειδικοί θεωρούν ότι θα είναι αποτελεσματική η λύση μίας «εθελοντικής» επιμήκυνσης των ομολόγων που έχουν ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, καθώς οι τελευταίοι δεν θα έχουν κίνητρο να το κάνουν, αλλά και στην περίπτωση που υπάρξει μία μέτρια ανταπόκρισή τους δεν θα γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος ούτε θα μειωθεί ο φόβος της αγοράς για σημαντικό κούρεμα των ομολόγων.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, για να μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 60% του ΑΕΠ θα πρέπει να γίνει κούρεμα της αξίας των ομολόγων 68%.
Θα μπορούσε η Ευρώπη να αποδεχθεί τέτοιες ζημιές; αναρωτιούνται οι συντάκτες του δημοσιεύματος. Οι τράπεζες στην Ελλάδα θα είχαν μεγάλη μείωση του μετοχικού τους κεφαλαίου, η οποία θα περιοριζόταν, εφόσον το κούρεμα καθυστερούσε έως το 2013, καθώς θα μπορούσαν να μειώσουν το χαρτοφυλάκιό τους σε ομόλογα.
Αντίστοιχα, για τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες που έχουν συνολική έκθεση στην Ελλάδα – σε δάνεια στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα – πάνω από 200 δισ. ευρώ, θα τους διευκόλυνε να γίνει το κούρεμα των ομολόγων λίγα χρόνια αργότερα, ώστε να αυξήσουν τις προβλέψεις τους και να μειώσουν τις συμμετοχές τους.