Με σύγκλιση απόψεων, στα θέματα που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις και επιφυλάξεις εκ μέρους των ελεγκτών για την επίτευξη των στόχων στα έσοδα, ολοκληρώθηκαν χθες οι συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με την τρόικα.
Η κυβέρνηση «τον Ιούλιο θα παρουσιάσει τη νέα λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά», ενώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι αναλογιστικές μελέτες στα επικουρικά Ταμεία.
Μάλιστα, το υπουργείο Εργασίας δεσμεύτηκε στην τρόικα ότι μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχει προχωρήσει σε αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις όπου αναμένεται να υπάρξουν μειώσεις από 20% έως και 40%.
Οι μειώσεις, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο «θα ‘αγγίξουν’ και τους ήδη συνταξιούχους ιδιαίτερα σε περιπτώσεις επικουρικών που δίνουν υψηλές συντάξεις ενώ παράλληλα εμφανίζουν μεγάλα ελλείμματα».
Οι εκπρόσωποι της τρόικας έθεσαν επίσης τα θέματα των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Η τρόικα ζητά την επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, από διετείς που είναι σε τριετείς με δυνατότητα να ανανεωθούν για τρείς συνεχείς φορές. Ακόμη, την επέκταση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας από τους 4 σε 9 μήνες με τη χρήση διευθυντικού δικαιώματος, χωρίς να απαιτείται επιχειρησιακή συμφωνία, όπως ισχύει σήμερα. Στα θέματα αναμένονται νέες σύντομα νομοθετικές παρεμβάσεις αφού προηγηθεί διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, όπως έχει δηλώσει η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη.
Η τρόικα επανέλαβε την προτίμησή της στις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις και έθεσε ερωτήματα για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή τους, αναγνωρίζοντας πάντως ότι τελευταία παρατηρείται κινητικότητα και έκφραση ενδιαφέροντος εκ μέρους των επιχειρήσεων.
Το υπουργείο Εργασίας υποστήριξε ότι η εικόνα του τοπίου στην αγορά εργασίας έχει αλλάξει, κυρίως με τον πολλαπλασιασμό των ατομικών συμβάσεων και έχει και παρουσίασε στοιχεία για τη μείωση του κόστους εργασίας, τα οποία αποδέχθηκε η «τρόικα».
Για το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας εξέφρασαν την άποψη ότι απαιτήθηκε κάποιος χρόνος έως ότου οι κοινωνικοί εταίροι να μελετήσουν και να αποδεχθούν τις αλλαγές και ότι το τελευταίο διάστημα φαίνεται να γίνεται κατανοητό ότι οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο. Αναφέρθηκε επίσης ότι το Υπουργείο Εργασίας έχει ζητήσει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την αναγνώριση των σωματείων από τα Δικαστήρια ώστε να γίνει ευκολότερη η υπογραφή των επιχειρησιακών συμβάσεων.
Οι ελεγκτές της «τρόικας» εξέφρασαν επιφυλάξεις για την επίτευξη της εξοικονόμησης τουλάχιστον 1,5 δισ. από τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας αν και τα στελέχη του υπουργείου υποστηρίζουν ότι η εκπλήρωσή του θα καταστεί δυνατή με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διασύνδεσης μεταξύ των Ταμείων και των ελεγκτικών μηχανισμών που προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ΣΕΠΕ. Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, εκπονείται και θα παρουσιαστεί σύντομα ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας που θα προβλέπει μεταξύ των άλλων και την ενοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών.
Τέλος κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στο ασφαλιστικό.