«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι αγορές δεν δίνουν χρόνο στις υπερχρεωμένες χώρες. Το ελληνικό χρέος είναι εξυπηρετήσιμο, αν δοθεί στην Ελλάδα ο χρόνος για να το περιορίσει, και ως εκ τούτου η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι αναπόφευκτη», δήλωσε μιλώντας στη βελγική εφημερίδα De Standaard ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι.
Ερωτηθείς αν το Βέλγιο θα είναι η επόμενη χώρα η οποία θα ζητήσει τη
βοήθεια της Ε.Ε. για να διαχειριστεί τα χρέη της, ο πρόεδρος της Ε.Ε.
είπε ότι «τα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα της χώρας είναι υγιή» και ότι
«εφέτος και το 2012 το Βέλγιο δεν θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα με
τον προϋπολογισμό του».
Αναπόφευκτη, αντίθετα, θεωρεί την προοπτική της αναδιάρθρωσης ένας εκ των οικονομικών συμβούλων της Ανγκελα Μέρκελ, Λαρς Φελντ, ο οποίος σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ομίλου Bloomberg εκτίμησε πως η Ελλάδα «δεν θα καταφέρει να πετύχει την στρατηγική δημοσιονομικής σταθεροποίησης που εφαρμόζει χωρίς να προχωρήσει σε κανενός τύπου αναδιάρθρωση του χρέους της».
Ο Φελντ είπε ότι «ενώ οι περισσότεροι οικονομολόγοι συνομολογούν ότι θα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η γερμανική κυβέρνηση είναι διαιρεμένη σ’ αυτό το ζήτημα, ενώ η ΕΚΤ δεν είναι έτοιμη να στηρίξει μια τέτοια κίνηση». Ο Φελντ εξήγησε ότι «το ελληνικό χρέος θα φθάσει στο 150% του ΑΕΠ και αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να πληρώνει επιτόκια που θα φθάνουν στο 9% του ΑΕΠ της για να το εξυπηρετεί».
Ο Γερμανός οικονομολόγος πρόσθεσε, πάντως, ότι η κυβέρνηση της Αθήνας αποκλείει τη λύση της αναδιάρθρωσης υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια λύση θα κατέστρεφε τον τραπεζικό τομέα της χώρας και θα έπληττε καίρια την οικονομία. «Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί σήμερα να στηρίξει την αναδιάρθρωση και αν δείτε τι συμβαίνει στην ΕΚΤ θα διαπιστώσετε ότι ούτε οι Γερμανοί εκπρόσωποι στην ΕΚΤ στηρίζουν την ελληνική αναδιάρθρωση», παραδέχθηκε ο Φελντ.