Πονοκέφαλο στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προκαλούν χρέη 4,5 δις ευρώ προς τρίτους που έχουν μαζέψει υπουργεία νοσοκομεία ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και δεν μπορούν προς το παρόν να ρυθμιστούν.
Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο τα χρέη των φορέων της γενικής κυβέρνησης, διαμορφώνονται σε 4,06 δισ. ευρώ, ενώ τα υπουργείων προς τρίτους τα 585 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε τρίτους φορείς διαμορφώθηκαν στις 31/01/2011 στα 329 εκατ. ευρώ περίπου.
Τα μεγαλύτερα χρέη όμως συνεχίζουν να εμφανίζουν τα νοσοκομεία. Ακόμα και με την ρύθμιση μέρους των οφειλών τους προς τους προμηθευτές, τα νοσοκομεία, παρουσίασαν τον Ιανουάριο ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,4 δισ. ευρώ από 2,2 δις στο τέλος Δεκεμβρίου.
Υψηλά χρέη εμφανίζουν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (λόγω ανοιχτών οφειλών σε νοσοκομεία, προμηθευτές κ.λπ.). Από 1,9 δισ ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τρίτους έφθασαν στα 2 δισ ευρώ τον Ιανουάριο
Τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου όφειλαν, τον περασμένο Ιανουάριο 168 εκατ. ευρώ περίπου.
Τα χρέη των υπουργείων
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των υπουργείων προς τρίτους στο τέλος Ιανουαρίου ανήλθαν στα 585 εκατ. ευρώ περίπου από 866 εκατ ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο. Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών επιβαρύνει το Υπουργείο Μεταφορών καθώς τα χρέη προς εργολάβους εκτινάχθηκαν στα 387 εκατ ευρώ περίπου. Ακλουθούν το υπουργείο Εξωτερικών με χρέη 60 εκατ ευρώ το υπουργείο προστασίας του πολίτη 55 εκατ ευρώ. Το υπουργείο οικονομία με 27 εκατ ευρώ το υπουργείο Αγροτική ανάπτυξης με χρέη 24 εκατ ευρώ κ.α.
Ποίοι δεν απέστειλαν στοιχεία
Αξίζει να σημειωθεί ότι 234 του δημοσίου δεν δεν απέστειλαν για τα χρέη τους, παρά τη σχετική υποχρέωση που έχουν αλλά και την ενεργοποίηση απόφασης του υπουργού Οικονομικών που προβλέπει ποινές όπως πάγωμα επιχορηγήσεων και ευθύνες για τους διοικούντες.
Για τον Ιανουάριο του 2011 οι φορείς που δεν είχαν αποστείλει στοιχεία ανέρχονταν στους 208 έναντι συνολικού αριθμού 892 φορέων (ο αριθμός των φορέων της γενικής κυβέρνησης όπως διαμορφώθηκε από τις αρχές του 2011 μετά τον Καλλικράτη και τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις διάφορων οργανισμών).
Σε ό,τι αφορά το 2010, 374 φορείς δεν έδωσαν στοιχεία (από σύνολο 1601 που ήταν πριν την εφαρμογή του Καλλικράτη) στο δημόσιο.