«Όλο και περισσότεροι εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει τελικά την αναδιάρθρωση του χρέους της» σημειώνει σε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» το οποίο αναφέρεται στη «Συμφωνία για το Ευρώ» των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο συντάκτης του άρθρου υπογραμμίζει ότι κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., η Ελλάδα «έλαβε πιο ευνοϊκούς όρους και στο εξής θα καταβάλλει επιτόκιο 4% για τα δάνεια που έχει συνάψει». Ωστόσο «η κατακόρυφη πτώση των δημοσίων εσόδων από τη φορολόγηση εισοδημάτων κατά 10% τους δύο πρώτους μήνες του έτους» καθιστά «εξαιρετικά δύσκολο να αποφευχθεί η λήψη ακόμα περισσότερων μέτρων λιτότητας από την κυβέρνηση».Οι δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας αντικατοπτρίζονται και στο διαρκώς αυξανόμενο κόστος δανεισμού των τριών χωρών, αναφέρει το Spiegel.
Συνολικά, το «σύμφωνο για τη διάσωση του ευρώ» συνιστά «μια πιο μετριοπαθή εκδοχή οικονομικής διακυβέρνησης και τη μερική εναρμόνιση της φορολογικής πολιτικής των χωρών-μελών της ευρωζώνης».Όπως εξηγεί το περιοδικό «οι ηγέτες της Ε.Ε. κατέληξαν στον προσδιορισμό των οικονομικών στόχων που θα τίθενται κάθε χρόνο και στη συνέχεια θα εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Στο ίδιο δημοσίευμα αποκαλύπτεται ότι η συμφωνία ολοκληρώθηκε την τελευταία στιγμή, κατά την πρόσφατη σύνοδο της Ε.Ε., καθώς η γερμανίδα καγκελάριος δεν ήθελε να συναινέσει στην αύξηση της συμμετοχής της χώρας της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό.Η αρχική συμμετοχή του Βερολίνου περιοριζόταν στα 10 δισ. ευρώ σε μετρητά.
Η συμβιβαστική λύση που απεδέχθη η γερμανική πλευρά είναι η τμηματική καταβολή 21,7 δισ. ευρώ (από τα 80 δισ. ευρώ του μηχανισμού) καθώς αυτό διευκολύνει και τους πολιτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Επιπλέον η Γερμανία θα καταβάλει 168.3 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις από το σύνολο των 620 δισ. ευρώ.