Η Ευρώπη δήλωσε έτοιμη υπό προϋποθέσεις να βοηθήσει την Πορτογαλία με ποσό που κυμαίνεται στα 75 δισεκατομμύρια ευρώ, μια ημέρα μετά την παραίτηση του πορτογάλου πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες και τη δημοσιονομική κρίση στη χώρα που προκαλεί τριγμούς στη ζώνη του ευρώ.

Ο Σόκρατες παραιτήθηκε μετά την απόρριψη από το πορτογαλικό κοινοβούλιο ενός νέου προγράμματος λιτότητας με σκοπό η χώρα να μην προσφύγει στη διεθνή βοήθεια. Τα νέα μέτρα απέβλεπαν στη μείωση του δημοσίου ελλείμματος στο 4,6% του ΑΕΠ το 2011, κατόπιν στο 3% από το 2012 και στο 2% το 2013.

Ο ευρωπαίος επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα ότι εμπιστεύεται την Πορτογαλία παρά την απόρριψη από το κοινοβούλιο του προγράμματος λιτότητας που πρότεινε ο Ζοζέ Σόκρατες, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη περνά μέσα από το «σεβασμό της δημοσιονομικής πειθαρχίας».

Καμιά απόφαση για την αποδέσμευση πακέτου βοήθειας στην Πορτογαλία δεν αναμένεται κατά τη σύνοδο κορυφής που ολοκληρώνεται σήμερα. «Συζητήσαμε την πιθανότητα αυτή», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ωστόσο η κατάσταση στην Πορτογαλία εξετάστηκε εκτενώς, ενώ η κρίση στη χώρα απειλεί τη σταθερότητα στην ευρωζώνη.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες επέμειναν στην ανάγκη η Πορτογαλία να συνεχίσει την προσπάθεια μείωσης του προβλεπόμενου ελλείμματος ακόμη κι αν τα συγκεκριμένα μέτρα για να επιτευχθεί αυτό τροποποιήθηκαν από την αντιπολίτευση.

Η κρίση στην Πορτογαλία έφερε σε δεύτερη θέση σειρά αποφάσεων που υιοθετήθηκαν παράλληλα από τους ευρωπαίους
ηγέτες για την ενίσχυση του μηχανισμού καταπολέμησης της κρίσης χρέους στις ευρωπαϊκές χώρες.

Τα μέτρα που καταρτίζονται εδώ και μήνες, περιλαμβάνουν την ενίσχυση του Ταμείου οικονομικής υποστήριξης της ευρωζώνης, τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού χρηματοπιστωτικής στήριξης το οποίο θα αντικαταστήσει το ταμείο αυτό από τα μέσα του 2013 και αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία.

Οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν «το Σύμφωνο για το Ευρώ» στο πλαίσιο του οποίου δεσμεύονται να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις στις εθνικές τους οικονομίες, να περιορίσουν το δημόσιο χρέος τους και να εφαρμόσουν μισθολογικές μειώσεις.