Ο πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, διατύπωσε σήμερα στο Λουξεμβούργο επικρίσεις αναφορικά με τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται από την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, στο θέμα της συμφωνίας των 27 που προβλέπει την ενίσχυση των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).
Συγκεκριμένα ο κ. Γιούνκερ, σε δηλώσεις του στο Λουξεμβούργο, διερωτήθηκε εάν ο μηχανισμός, που θα ενεργοποιηθεί από τα μέσα του 2013, θα μπορεί να αξιολογηθεί από τους αμερικανικούς οίκους στη βαθμίδα ΑΑΑ -την υψηλότερη-, ύστερα από τις νέες απαιτήσεις που διατυπώνει η Γερμανία.
Ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε τη λύπη του που η Γερμανία επανήλθε σήμερα σε ένα θέμα που ρυθμίστηκε από τους 27 της ΕΕ στο πρόσφατο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, τη Δευτέρα. «Αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα συμφωνίας από 27 κράτη, που καταγγέλλεται στη συνέχεια από ένα κράτος, χωρίς αυτό να νοιάζεται για τις θέσεις των άλλων κρατών».
Τη Δευτέρα, οι υπουργοί των Οικονομικών των κρατών μελών της 17μελούς ευρωζώνης συμφώνησαν να αυξηθούν τα κεφάλαια του ΕΜΣ, που από το μέσον του 2013 και μετά θα αντικαταστήσει τον ισχύοντα μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Έχει προβλεφθεί ο ΕΜΣ να «προικοδοτηθεί» με 700 δισ. ευρώ, ώστε από τα 500 δισ. ευρώ, συνολικά, να μπορούν να χορηγούνται ως δάνεια μετά το μέσα του 2013 τα κράτη μέλη της ευρωζώνης με δημοσιονομική δυσχέρεια. Τα υπόλοιπα 200 δισ. ευρώ θα είναι εγγυήσεις για τα δάνεια, συμβάλλοντας στην αξιολόγηση του ΕΜΣ με ΑΑΑ από τους αμερικανικούς οίκους.
Αναλυτικότερα, από τα 700 δισ. ευρώ, θα αναδιανεμηθεί ένα μερίδιο των 80 δισ. ευρώ, που θα ενισχύσει μερικές από τις οικονομίες των κρατών μελών της ευρωζώνης, αναλόγως του πλούτου τους, ενώ τα υπόλοιπα 620 δισ. ευρώ θα είναι ένα ληξιπρόθεσμο (απαιτητό) κεφάλαιο, μαζί με τις εγγυήσεις για τα δάνεια αυτά.
Η Γερμανία σε συνάρτηση με την εισφορά της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την ΕΚΤ, από τα 80 δισ. ευρώ θα πρέπει να εισφέρει συνολικά 22 δισ. ευρώ.
Ενώ, όμως, συμφωνήθηκε από το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, το Βερολίνο το 2013 να δώσει τα πρώτα 11 δισ. ευρώ, ενώ τα τρία επόμενα έτη να καταβάλει άλλες τρεις δόσεις, αντίθετα τώρα -σύμφωνα με μία πηγή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της καγκελαρίου Μέρκελ- επειδή ακριβώς το 2013 είναι έτος γενικών εκλογών στη Γερμανία και δεν πρέπει ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός να επιβαρυνθεί με επιπλέον δαπάνες, το Βερολίνο πρόκειται να ζητήσει από τους εταίρους του, να καταβάλει από το 2013 και μετά πέντε δόσεις των (μόνον) 4,4 δισ. ευρώ.
Η συνέχεια αναμένεται να δοθεί στη Σύνοδο Κορυφής αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.