Τις προοπτικές δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης εξετάζει σε σημερινό δημοσίευμά του το Διαδικτυακό περιοδικό European Voice, ενόψει της ψηφοφορίας που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την θέσπιση αυστηρότερων κανόνων για τους οίκους αξιολόγησης.
Δεδομένου ότι οι διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν κατηγορηθεί ευρέως για την αποτυχία τους να διακρίνουν έγκαιρα τα προβλήματα των τραπεζικών ιδρυμάτων, αλλά και εξαιτίας της υπερβολικής εμπιστοσύνης που έχουν παράγοντες της αγοράς στις εκθέσεις αξιολόγησης, ο συντάκτης του δημοσιεύματος κρίνει τη λειτουργία τους ως ιδιαίτερα σημαντική για τη λειτουργία της αγοράς και τη συμπεριφορά των κρατικών αρχών.
Φέρνει ως παράδειγμα την αναταραχή που προκλήθηκε μετά την πρόσφατη υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών κατά 3 μονάδες από τον οίκο Moody’s, εξηγώντας έτσι την πρόταση της Επιτροπής και του Συμβουλίου να δημιουργηθεί ένας πανευρωπαϊκός ανεξάρτητος οίκος αξιολόγησης με μερική δημόσια χρηματοδότηση.
Όπως αναφέρει ο συντάκτης, η αρχική ιδέα για τη δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου οργανισμού τέθηκε σε έκθεση του Ευρωβουλευτή του κόμματος των Φιλελευθέρων W. Klinz, ενώ στη συνέχεια η Επιτροπή ζήτησε να εξεταστεί το θέμα και να τεθούν συγκεκριμένες προτάσεις.
Ωστόσο, υπήρξαν αντιδράσεις από την ΕΚΤ αλλά και άλλους θεσμούς, ιδιαιτέρως σχετικά με το βαθμό της ανεξαρτησίας του νέου οργανισμού, αλλά και γύρω από το μεγάλο μερίδιο που αναμφίβολα θα καταλάβει στην αγορά, και τις στρεβλώσεις που θα υπάρξουν στον ανταγωνισμό. Παρόλα αυτά, είναι δεδομένο σύμφωνα με το άρθρο, ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις για την μείωση της «υπερεξάρτησης» των επενδυτών από τις εκθέσεις αξιολόγησης, οι οποίες επηρεάζουν την σταθερότητα των αγορών, αλλά και για μια συνολικότερη αλλαγή του υφιστάμενου status quo.